Itthon is egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat

Itthon is egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat

Ugyan általánosságban még nem terjedt el, de Magyarországon is egyre több olyan ingatlanhirdetéssel lehet találkozni, ahol euróban van meghatározva az eladási ár - mondta Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa, aki arról is beszélt, a jelenség a környező országokban, különösen Romániában, már egyre jellemzőbb.

Az euróban történő ármeghatározás azért is válhat népszerűvé az elkövetkező időszakban, mert a forint árfolyama sokat gyengült az utóbbi időszakban, így a lakástulajdonosok számára kedvezőbb a stabilabb fizetőeszköz alkalmazása.

Romániában a nagyobb értékű vagyontárgyak, így az autók és az ingatlanok árát már szinte kizárólag csak euróban határozzák meg. Ennek a hátterében az áll, hogy rengeteg román állampolgár külföldön, főként Olaszországban dolgozik és az ott megkeresett eurót költik el otthon.

Gadanecz Zoltán úgy fogalmazott, Romániában már mindenkinek van eurós számlája, a lakosság egyértelműen készül arra, hogy hamarosan csatlakozhatnak az euróövezethez.

Bár itthon egyelőre más a gyakorlat, Magyarországon is egyre többen hirdetik euróban az ingatlanjaikat.

Megfigyelhető hazánkban is, hogy az 5-6 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező emberek már legalább részben euróban tartják a pénzüket, mert még az átváltással is nyernek az árfolyamon a forint gyengülése okán. És mivel a járvány alatt 360 forint fölé kúszott az euró ára, az ingatlanok értékét is megéri abban meghatározni

- magyarázta a szakértő.

Gadanecz Zoltán hozzátette, a magyar vevők ugyanakkor erre még egyáltalán nincsenek felkészülve, mert az ismert körülmények miatt véletlenül sem akarnak devizában eladósodni.

Mint mondta,

a magyarok 98 százaléka forintért vásárol ingatlant.

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosának véleménye szerint az euró árfolyamának ingatlanpiacra gyakorolt hatásai közé tartozik az is, hogy bár sok apró tényező lefelé húzná az iparágat és a lakásárak stagnálni kezdtek a járvány ideje alatt, csökkenni nem fognak.

Az elmúlt három-négy év kiemelkedően jó volt az ingatlanpiacon, erre jött a koronavírus-járvány. Bizonyos szegmensekben rendkívüli volt a leállás hatása, de az ingatlanárak többek között azért nem csökkentek és nem is fognak jelentősen csökkenni a közeljövőben, mert az euró árfolyama felfelé mozog és az építőanyagok meg a munkaerő sem lett olcsóbb

– értékelt az ingatlanszakértő.

(24.hu)