Önkormányzati szövetség: Orbán megszorítása a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart

Önkormányzati szövetség: Orbán megszorítása a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart

Ötpontos követeléscsomaggal reagált a Magyar Önkormányzatok Szövetsége Orbán Viktornak arra a megszorító bejelentésére, hogy elvonta a településektől a működésükhöz szükséges legfontosabb bevétel, a helyi iparűzési adó felét. A konzervatív Gémesi György vezette szervezet közleményében kiemelte,

a magyar önkormányzatiság kivégzését, számos magyar település elkerülhetetlen csődjét eredményezheti

Orbán érdemi egyeztetéseket nélkülöző bejelentése.

A hibás válságkezelés és az önkormányzatok ellehetetlenítése elleni tiltakozás a településeinken élő polgároktól kapott közvetlen felhatalmazásból fakadó kötelessége a polgármestereknek – írja a szervezet, akik kiemelik, ebből a forrásból működtetik a közszolgáltatásokat, a közvilágítástól a hulladékkezelésen át az utak karbantartásán keresztül a nagyvárosi tömegközlekedésig, ebből biztosítanak szociális, gyermekjóléti és egészségügyi ellátást.

A miniszterelnök mai statáriális bejelentése tehát a nekik járó szolgáltatásoktól foszthat meg több millió magyart, függetlenül attól, kire szavazott az önkormányzati választáson

– hangsúlyozzák.

Az önkormányzatokat, így választópolgárok millióit képviselő plénumokat tömörítő szervezet ötpontos követeléscsomaggal állt elő:

  • Követelik, hogy a kormány az önkormányzati szövetségekkel való megállapodás nélkül semmiféle, az önkormányzatok bevételeit érintő döntést ne hozzon.
  • A január 15-ére kitűzött önkormányzati egyeztetésig az iparűzési adóról szóló döntést függessze fel.
  • Követelik, hogy a kormány az önkormányzatok támogatására és kompenzálására dolgozzon ki átlátható, tiszta, politikai szemponttól mentes rendszert.
  • Követelik, hogy a kormány érdemben tárgyaljon az önkormányzati szövetségekkel az önkormányzatok által az államnak fizetett adók csökkentéséről a gazdasági válság kezelése érdekében.
  • Követelik, hogy a kormány az Európai Unió által Magyarországnak adott válságkezelő támogatások elosztásába vonja be az önkormányzatokat.

Orbán Viktor miniszterelnök ma jelentette be a „gazdaságvédelmi” terv részeként, hogy a parkolási díjak és a gépjárműadó elvétele után újabb bevételekkel nehezíti meg a települések működését.

Felére csökkenti az iparűzési adót a kormányzat, bajba kerülhetnek a nagyvárosok

A legfontosabb intézkedések közé tartozik, hogy július elsejéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, csak annak kell a bankhoz fordulnia, aki továbbra is szeretné törleszteni hitelét. Ezt egyébként már korábban is bejelentették. A korábban elrendelt járványügyi intézkedések miatt az ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával támogatja a kormányzat.