Baltával akart végezni az egri rendőrkapitányság nyomozóival egy férfi, elmegyógyintézetbe zárják

Baltával akart végezni az egri rendőrkapitányság nyomozóival egy férfi, elmegyógyintézetbe zárják

A Heves Megyei Főügyészség vádat emelt egy jelenleg az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kezelt 44 éves férfivel szemben. A férfi – saját bevallása szerint – régóta ellenszenvvel viseltetett a rendőrök iránt, mert azoknak

„gumibotjuk van, amivel keménykedhetnek”.

Az ügyészségi közlemény szerint idén tavasszal a vádlottnak az a téveszméje támadt, hogy két, konkrétan meg nem jelölt nyomozó ártani akar neki, ezért elhatározta, hogy megöli őket.

Ennek érdekében még március 5-én reggel magához vett egy 78 cm nyélhosszúságú baltát, amit a hátizsákjába rejtett, majd felszállt a menetrend szerinti buszra, és egy közeli kistelepülésről Egerbe utazott. A megyeszékhelyen egyenesen a városi rendőrkapitányságra ment, ahol a bejáratnál szembe találta magát két portaszolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őrrel, akik közül az egyiket rögtön megtámadta.

A vádlott a portásfülke nyitott ablakán keresztül agresszíven betolta a fejszét, miközben hangosan fenyegetőzött.

A biztonsági őrök megpróbálták elvenni tőle az eszközt, de erős ellenállásba ütköztek, így a balta birtoklásáért folytatott küzdelem heves közelharccá fajult az előtérben, olyannyira, hogy annak során az egyik biztonsági őr 8 napon túl gyógyuló bokatörést szenvedett.

A fejszét – többek segítségével – végül így is ki tudták csavarni a terhelt kezéből, őt magát pedig sikerült megbilincselni.

A nyomozás során a bíróság – ügyészi indítványra –  elrendelte a polgári bíróság által korábban már cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alá helyezett vádlott előzetes kényszergyógykezelését, ami a személyi szabadságot is érintő egyik legsúlyosabb kényszerintézkedés.

A főügyészség kétrendbeli emberölés előkészületének bűntettével, valamint súlyos testi sértés bűntettével és garázdaság bűntettével vádolja az elkövetőt.

Az ügyészség a vádiratában – a törvény által előírt eljárásnak megfelelően – a vádlott felmentésére tett indítványt azzal, hogy a bíróság rendelje el a kóros elmeállapotú férfi kényszergyógykezelését.