Kormányinfó és karácsony - "A kormány úgy ítélte meg, egy estére indokolt kivételt tenni"

Kormányinfó és karácsony - "A kormány úgy ítélte meg, egy estére indokolt kivételt tenni"

Vélhetően a 2020-as év utolsó kormányinfóját tartotta meg Gulyás Gergely kedd délelőtt, ahol a december 24-ei enyhítéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "a kormány úgy ítélte meg, egy estére indokolt kivételt tenni”. 

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jelenlegi számok nem indokolták a szélesebb enyhítéseket, de úgy véli, már túl van az ország a fordulóponton. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan nemcsak az új fertőzések száma, hanem a halálos áldozatok mennyisége is csökkenni fog. 

"Ha amúgy is karácsonyi rendezvények vannak, akkor nem növeli a veszélyt, ha tovább vannak együtt az emberek, vagy ha éjféli misére mennek."

A vakcinával kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg 5500 oltóanyag érkezéséről tudnak, de remélhetőleg karácsony után újabb szállítmányok érkeztek. Az iparűzési adóval felezéséről azt mondta, hogy 2019-ben közel 800 milliárd forinthoz jutottak az önkormányzatok ebből az adóból, de szerinte az elvonás a 2011-es állapothoz képest így is több, mint 50 százalékkal magasabb lesz, és nagyjából a 2018-as szintre állnak vissza az ebből befolyó bevételek.

Emlékeztetett, hogy automatikus a kompenzáció a 25 ezer fő alatti lakosú önkormányzatoknál, felette a kormány egyeztetést fog folytatni. Egyéni elbírálás lesz majd a városok tekintetében.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szerint év elején ismét lesz ingyenes teszt a pedagógusok számára, amelyre december 23-án indul a regisztráció. Január 2-én és 3-án végzik ezt a tesztet, a kormányhivatalok koordinálják a projektet, 99 helyszínen lesz a tesztelés.

Kiderült, hogy a két ünnep között dönt majd az operatív törzs arról, hogy az egyelőre január 11-ig a közép- és felsőfokú oktatásban  elrendelt digitális oktatás folytatódik-e.