Matolcsy válasza Jakabnak: Nincs itt semmi morális aggály

Matolcsy válasza Jakabnak: Nincs itt semmi morális aggály

Írásbeli kérdéssel fordult Jakab Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője azok után, hogy kiderült a jegybank (MNB) t ismételten a FRANK Digital Kommunikációs Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság nyerte el a Magyar Nemzeti Bank kommunikációs 2 milliárd forintos tenderét.

Mint ismert, a nyertes társaság tulajdonosa az Száraz István Péter (a DryCom Informatikai Tanácsadó Kft. közbeiktatásával). A tulajdonosról korábban az Átlátszó úgy írt, hogy „a Frank Digital Kft. Száraz István Péter érdekeltsége, akinek a neve onnan ismert, hogy ő alapította az azóta megszűnt, az MNB alapítványok által pénzelt VS.hu-t, továbbá az Origo tulajdonosa is volt egy időben a New Wawe Media Group Zrt. nevű cégén keresztül, amelyet a jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám cégének, a Magyar Stratégiai Zrt.-nek adott tovább.”

Jakab Péter mindezek után fordult az MNB elnökéhez, Matolcsy Györgyhöz, hogy nem lát-e morális aggályt abban, hogy ismételten a személyéhez nyilvánvalóan szorosan köthető beszállítóval köt nettó két milliárdos szerződést az állam tulajdonában álló Jegybank képviseletében. Másrészt pedig arra is kíváncsi volt, hogy a jelenlegi járványhelyzetben jó döntés-e az ilyen volumenű kiadás.

Válaszában Matolcsy György úgy reagált, hogy az MNB kommunikációs feladatainak ellátását évek óta erre szakosodott kommunikációs ügynökségekkel végzi. Állítása szerint az MNB a megszokott módon, a jogszabályoknak megfelelően járt el a közbeszerzés kihirdetése során. Hozzátette, csupán egy ajánlattevő volt a kiírt tenderre, amely minden feltételrendszernek megfelelt.

Elmondta, hogy véleménye szerint az jegybank kiválóan járt el a koronavírus-járvány alatt, ugyanis szerinte idejében reagáltak a felmerülő problémákra.

Megy a habzsi-dőzsi

Nemrégiben egyébként ismét furcsa közbeszerzésről számolt be a sajtó, ugyanis a G7 arról írt, hogy összesen 667 millió forintot fizet ki két szoborcsoportra a Magyar Nemzeti Bank. A tőzsdei elemzésekben használt gyertyadiagramokból felépülő harcoló medve-bika szobor 197 millió forintba kerül, a 30 méteres ezüstszínű felhőből kiugró kilenc óriási aranyszínű oroszlán pedig 470 millió forintból készülhet el.

A szobrokat Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. készítheti el, ami azért nem meglepő, mert a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. külön kérte a Közbeszerzési Hatóságot, hogy verseny nélkül ennek a cégnek adhassák a megbízást, mivel a szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amiket csak meghatározott gazdasági szereplő szállíthat le.

A társaság a 2019-es beszámolóját még nem adta le, árbevétele azonban az ezt megelőző öt évben összesen volt szinte hajszál pontosan annyi, mint amennyiért most az MNB-nek dolgozhat.