Jöhetnek az újabb fideszes botrányok, ha Biden visszavág Orbánnak

Jöhetnek az újabb fideszes botrányok, ha Biden visszavág Orbánnak

Török Gábor politológus az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a Biden-adminisztráció és az Orbán-kormány várható kapcsolatáról. 

Ahogy az ismert, Orbán Viktor többször is nyíltan kiállt Donald Trump mellett, miközben a demokraták nem igazán rajonganak a magyar kormányfőért. 

Török Gábor a műsorban kétségtelen ténynek nevezte, hogy 2020-ban annyi ellenséget szerzett magának a kormány, hogy a cseppek egyre gyűlnek a pohárban.

„Amikor a miniszterelnök látványosan Trump mellé állt az amerikai elnökválasztás véghajrájában, vagy, amikor a külügyminiszter elég komolyan megtámadta az akkor még elnökjelölt Bident, akkor számolniuk kellett azzal, hogy ezek nem maradnak válasz nélkül”

– mondta.

„Nyilván kevés információja van egy magyar politikai elemzőnek arról, hogy mi történik az amerikai műhelyekben, de amit az amerikai kollégáktól hallok - hogy hogyan alakul az új csapat felkészülése -, ők arról próbálnak győzködni, hogy annál is rosszabbra számítsunk, mint amire számítunk”

– fejtette ki Török Gábor, aki szerint az önkorrekció már késő, amivel a kormány számolt is.

Szerinte  az sem kizárt, hogy a 2014-es kitiltási botrányhoz hasonló ügyek is előkerülhetnek majd azután, hogy Biden átvette az irányítást az Egyesült Államokban. 

Úgy véli, a kormány szándékosan szorította bele magát egy olyan keretrendszerbe, amiből már nincs megfordulás, ami szerinte Orbán Viktornak sem rossz.

Most nem lesz titok?

Emlékezetes, 2014. október 16-án robbant a hír, hogy egyes magyar állami vezetőknek megtiltotta Washington, hogy beutazzanak az országba, meg nem nevezett korrupciós ügyekre hivatkozva. S bár belekeveredett az ügybe a NAV akkori vezetője, Vida Ildikó, valamint a Fidesz kommunikációs agytrösztje, Habony Árpád is. Ugyanakkor az atombomba elmaradt, persze a háttéralkukról nem tudhatunk.