Szijjártó Facebookján írt arról, hogy Kínába indult a Külügy 17 milliárdért vásárolt Airbus teherszállítógépe

Szijjártó Facebookján írt arról, hogy Kínába indult a Külügy 17 milliárdért vásárolt Airbus teherszállítógépe

Első útjára indult a Külügyminisztérium teherszállító repülőgépe kedden, másfél millió antigén tesztet hoz Kínából, közölte Szijjártó Péter. A külügyminiszter Facebook-posztjában azzal magyarázza a repülővásárlást, hogy

"a világjárvány első hulláma sok tanulsággal szolgált. Az egyik ilyen volt, hogy az az ország, amely saját légi szállítási képességgel rendelkezik, sokkal gyorsabban tudja beszerezni a védekezéshez szükséges eszközöket."

A gép délelőtt szállt fel Budapestről, hogy Pekingbe repüljön. Landolás után másfél millió antigén tesztet rakodnak majd fel a fedélzetre, amellyel a gép visszaindul és holnap este ér Budapestre.

A világjárvány első hulláma sok tanulsággal szolgált. Az egyik ilyen volt, hogy az az ország, amely saját légi...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2020. december 29., kedd

A 444.hu azt írja, a Szijjártó vezette minisztérium szeptemberben vette meg a Qatar Airways egyik Airbus A-330 200F típusú légi teherszállító gépét, ami október közepe óta pihent Ferihegyen, ahol hatósági vizsgálatoknak vetették alá.

A 2014-ben gyártott repülő 57,5 millió dollárba, vagyis mintegy 17 milliárd forintba került.

A Külügyminisztérium korábban arról tájékoztatott, az állami tulajdonban lévő gépet szükség esetén fogják használni, egyébként a WizzAir üzemelteti majd kereskedelmi cargojáratként.