Növekszik a 100 ezer főre jutó koronavírus-fertőzések száma

Növekszik a 100 ezer főre jutó koronavírus-fertőzések száma

Heti összevetésben 14 százalékkal nőtt az igazoltan pozitív esetek száma – hangzott el az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos asszony kiemelte, a fiatal felnőttek és középkorúak, azaz a 30-60 éves korosztály pozitív esetei az összes fertőzöttek számának mintegy 45 százalékát teszik ki.

A 40. héten 100 ezer főre 322 pozitív koronavírusos eset jutott, míg az azt megelőző héten ez a szám még csak 253 volt – mondta a szakember. Korspecifikusan a 15-19 éves korcsoportban a legmagasabb a 100 ezerre jutó pozitív esetek száma, ez a szám ebben a csoportban 661.

Területi megoszlásban Budapesten, Pest megyében és Győr-Moson-Sopron megyében a legmagasabb, míg Bács-Kiskunban, Békésben és Tolnában a legalacsonyabb a 100 ezer főre jutó megbetegedések száma.

Ahol sűrűbben laknak, több az intézmény, ott értelemszerűen a megbetegedések száma is magasabb

– emelte ki Müller Cecília, aki hozzátette, a járvány nagyfokú fegyelmezettséget kíván a lakosság, a hatóságok és a döntéshozók részéről, ugyanis

nagyon fontos az, hogy egyszerre hányan fertőződnek meg, milyen teher hárul az egészségügyi ellátórendszerre.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője közölte, a V4 társországaiból a magyar állampolgár és annak nem magyar állampolgár családtagja karanténkötelezettség nélkül hazautazhat, ha

  • az adott országban hétfőig intézett szállásfoglalást a hazaérkezés előtti napig és
  • egy idehaza elvégzett negatív PCR-tesztet fel tud mutatni.

A V4 ország állampolgára ugyancsak beléphet Magyarországra, ha

  • hétfőn már volt legalább 1 napra magyarországi szállásfoglalása és
  • egy darab, öt napnál régebbi magyar vagy angol nyelvű negatív PCR-tesztet fel tud mutatni.

A rendelet (egyelőre) november 1-jéig hatályos.

Újságírói kérdésre Müller Cecília utalt a tiszaújvárosi vendégmunkások körében felbukkant megbetegedésekre is. Mint arról beszámoltunk, a Thyssenkrup dolgozói között 200 igazolt esetet található, ezért Fülöp György polgármester közölte,

a mai naptól kezdve pedig minden közterületen tartózkodó külföldit igazoltat a rendőrség.

200 fertőzött Tiszaújvárosban - Senki nem hagyhatja el a konténervárost, ahol rengeteg török vendégmunkás él

Saját közösségi oldalán számolt be Tiszaújváros polgármestere, Dr. Fülöp György arról, hogy letesztelték a ThyssenKrup cég dolgozóit, ahol mintegy kétszáz koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Mint ismert, itt épül a Mol megbízásából a cég új üzeme, amelynek kivitelezője a német cég. Korábban az N1TV helyszíni riportban számolt be arról, hogy a tiszaújvárosi MOL Petrolkémia Zrt.

Az esettel kapcsolatban a tiszti főorvos azt közölte,

egy-egy halmozódás bárhol előfordulhat ott, ahol szoros közösségek vannak.

Elismerte, a tiszaújvárosi munkahelyen „halmozódást észleltek a kollégái, az esetnek a kivizsgálása, a kontaktkutatás zajlik”. Hozzátette, fontos, hogy az üzemekben is tartsák be a higiéniés szabályokat, ebben kérik a munkáltatók és a foglalkozás-egészségügyi orvosok segítségét.

Müller Cecíliától egyébként ma azt is megtudhattuk:

alkalmas a hőmérőzés a láz kimutatására.

Mondjuk, ezt kb. gyermekkorunk óta tudjuk.