Hiába sanyargatják a településeket, a parlamenti fideszes gombnyomogatók most mélyen hallgatnak

Hiába sanyargatják a településeket, a parlamenti fideszes gombnyomogatók most mélyen hallgatnak

A járvány időszaka alatt a kormány tovább sanyargatja az önkormányzatokat: kezdték a gépjárműadó, valamint az idegenforgalmi adó teljes elvételével, majd folytatták a sort – mondta az Alfahírnek Fazakas Attila. Székesfehérvár jobbikos önkormányzati képviselője, az ellenzéki párt Fejér megyei regionális igazgatója rámutatott: a 2021-es költségvetésben a szolidaritási adóból többszörös bevétellel számolnak, így értelemszerűen ez is nagymértékben nőni fog.

„Fehérvárt is nehéz helyzetbe hozzák, hiába nyilatkoznak mást a fideszesek”

- fogalmazott, hozzátéve, a környékbeli településeken a gépjárműadó helyben maradó része képezte a költségvetés egyik alapját, így rájuk még nehezebb sors vár, mint a városokra.

„Érdekes, hogy Törő Gábor és Vargha Tamás fideszes országgyűlési gombnyomogatók is mélyen hallgatnak a településeket nehéz sorsba hozó döntések kapcsán”

– hívta fel a figyelmet Fazakas arra utalva, hogy a kormánypárti képviselők konfliktuskerülő módon nem szólalnak fel a településeiket hátrányosan érintő kormányzati döntések ellen.

A jobbikos politikus úgy látja, a kisebb bevétel szűkebb mozgásteret jelent majd a városnak, így az urizálás sem fér bele tovább: „Mi már régebben is felhívtuk a figyelmet a pazarlásra, de süket fülekre találtunk” – jegyezte meg.

Ilyen volt például az Alfahír által is megírt polgármesteri és alpolgármesteri új személygépkocsik vásárlása az első hullám idejében. A fideszesek közgyűlési döntés nélkül nem mondtak le saját luxusukról, úgy gondolták, hogy ebben a helyzetben is a város fizesse ki vágyálmaikat – magyarázta lapunknak.

Megkapta hivatali luxusautóját Cser-Palkovics András, de az alpolgármesterek sem jártak rosszabbul

Már februárban beszámoltunk arról, hogy a székesfehérvári önkormányzat luxusautót tervez venni: a kormánypárti Cser-Palkovics András polgármesternek szánt jármű a közelmúltban megérkezett, mi több, hasonlóan jól jártak az alpolgármesterek is. Az autókat közbeszerzés keretében vásárolták meg, de a kiírás annyira pontosan meghatározta az igényeket, hogy abból rögtön tudni lehetett, melyik típust nézték ki maguknak.

Fazakas Attila szerint ami ennél is sokkal aggasztóbb, az az, hogy nagyon sok magyar kis- és középvállalkozás került padlóra, és ők szó szerint semmilyen kormányzati támogatásban nem részesültek, ellenben egy-két multicéggel, akiket ezúttal is forrásokkal segítettek ki.

„Ebből is látszik, hogy mennyire nem patrióta a mostani kormányzat” 

Az Alfahírnek arról is beszélt a képviselő, hogy november közepén a fideszes polgármester még „nagy hangon ellenállást színlelt” az iparűzési adóval kapcsolatos terv kapcsán, féltette az óvodákat, intézményeket, a közösségi közlekedést és a többi kötelezően ellátandó feladatot.

Számomra nem meglepő módon egy hónappal később már beállt a sorba és szélkakasként, szinte pozitívumként tüntette fel az intézkedést – tette hozzá.

Mint fogalmazott, amikor karácsony előtt a várost valamilyen szinten kompenzálták, akkor ezt ünnepi diadalra hajazó módon jelentették be, semmibe véve azt, hogy eleve teljesen igazságtalanul vették el az önkormányzati forrásokat. Később pedig, amikor történt egy bizonyos kompenzáció, szinte kivétel nélkül csak azok a városok részesültek belőle, ahol fideszes pártkatonák engedelmeskednek a központi hatalomnak.

„A korrektség azt kívánta volna, hogy kiállnak az önkormányzatiság és az igazságosság elve mellett. Természetesen, ilyen helyzetekben a harci kedv alábbhagy, és átveszi helyét a lapítás.”

Fazakas Attila szerint Székesfehérvár abban a helyzetben van, hogy a kötelező feladatait még el tudja látni, amennyiben egyensúlyban képes tartani a kötelező, és az önként vállalt feladatokat. Ugyanakkor többször előfordult már -tette hozzá-, hogy az önként vállalt feladatok, köztük fideszes politikusok hobbijaival a kötelezően ellátandó feladatok kárára valósultak meg, nem megfelelő minőségben, és nem megfelelő módon biztosítva.