"A kormány csődközeli helyzetbe sodorja a magyar települések jelentős részét"

"A kormány csődközeli helyzetbe sodorja a magyar települések jelentős részét"

"A kormány teljesen magára hagyta az önkormányzatokat a járvány elleni védekezésben is. A "labornak" számító Ausztriával szöges ellentétben az önkormányzatok és intézményeik se anyagi, se eszköztámogatást nem kaptak az államtól"

- mondta lapunknak Pál Gábor, Szentendre önkormányzati képviselője azok után, hogy a kormány ügy döntött további bevételeket von el a településektől sorsára hagyva azokat. 

A képviselő elmondta, hogy a járvány ideje alatt teljes mértékben a településeknek kellett megoldaniuk a védőfelszerelések beszerzését (maszkok, gumikesztyűk, fertőtlenítőszerek, stb) saját forrásból. Az első hullám alatt ráadásul különösen nehézkesen ment a felsrófolt árak és készlethiány miatt a védőeszközök beszerzése, de a rendelőt, a gyermek- és háziorvosokat, a városi cégeket, hivatalokat, szociális és egyéb intézményeket is el kellett látni.

Pál Gábor hozzátette, hogy Szentendrén létrehoztak egy Éléstár elnevezésű elosztóközpontot, ahonnan alapvető élelmiszereket, fertőtlenítő és tisztálkodási szereket adományoztak azoknak a helyi, rászoruló családoknak, akik ezt igényelték. Mint mondta, több hónapig díjmentesen vitték házhoz az idős polgároknak a meleg ebédet. 

"A járvány elleni védekezés sok időt, energiát és pénzt emésztett fel. A magyar államtól egy pár kesztyűt, vagy maszkot sem kaptunk, ahogy persze teszteket sem. Én magam is közreműködtem, hogy minél jobb áron vegyünk tavasszal maszkokat, fertőtlenítőszereket intézményeinknek, hiszen amíg a magyar kormány a magyar embereknek és önkormányzatoknak semmit nem adott, ingyen osztogatta milliós tételben külföldi államoknak a közpénzmilliárdokból beszerzett védőeszközöket. Szentendre kiadásai több tízmillió forinttal nőttek csak a védekezéshez köthető költségek miatt." 

Úgy véli, az önkormányzati bevételek elvonása nem szól másról, csak arról, hogy a rezsim "kicsinyes módon bünteti" azokat a településeket, ahol 2019-ben, az önkormányzati választáson a választópolgárok nem a Fidesznek szavaztak bizalmat.

"Csakhogy a kárvallottak nem az ellenzéki szavazók lesznek, hanem minden helyi polgár, nem, kor, vallás és politikai ideológiától függetlenül. Milyen érdekes, hogy a kormány a hűbéreseinek tekintett fideszes önkormányzatokat milliárdos támogatásban részesítette az iparűzési adóelvonás miatt, a többit pedig kivérezteti. Ez volt az Orbán-kormány karácsonyi ajándéka"

- emelte ki, hozzátéve: az önkormányzatok egyik utolsó saját bevételének megnyirbálásával csődközeli helyzetbe sodorják a magyar települések jelentős részét.

Szentendrén az iparűzési adó részleges megvonása mintegy 600 millióval rövidíti meg a város büdzséjét. A többi adóelvonással, vagy felfüggesztéssel, illetve a járványhelyzet miatt amúgy is csökkenő bevételekkel, valamint a védekezéshez köthető többletkiadásokkal együtt

1,5 milliárdosra tehető a mínusz.

Pál Gábor elmondása szerint a kormány célja egyértelmű:

"mindenáron meg akarják akadályozni, hogy kiderüljön: az egyes településeket lehet sokkal becsületesebben, átláthatóbban, tisztességesen és jobban vezetni, mint ahogy ők tették korábban, vagy ahogyan kormányon teszik."