Úgy néz ki, hogy a demokraták megnyerik a szenátust is

Úgy néz ki, hogy a demokraták megnyerik a szenátust is

Egyre biztosabb, hogy a republikánusok a Fehér Ház után bukják a szenátusi többséget is, ami azért fájdalmas csapás, mert egy blokkoló republikánus tömbbel minimum két évig akadályozni lehetett volna Joe Biden terveinek megvalósítását. A január 5-én tartott georgiai szenátori választások tétje ezzel rendkívül komollyá vált.

Az eddig összeszámolt szavazatok alapján a két demokrata, Jon Ossoff és Raphael Warnock is bejelentette a győzelmét. Ossoff több mint 16 ezer szavazattal vezet a republikánus David Perdue-vel szemben, de péntekig még több ezer külföldön leadott levélszavazat beérkezését várják, ráadásul nincs kizárva, hogy szoros eredmény esetén Perdue újraszámlálást kér. A másik székért zajló küzdelemben Warnock szintén szűken, de előnyben van, és videoüzenetben bejelentette győzelmét, ő lehet Georgia első fekete szövetségi szenátora.

Az elnökválasztás napján Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerzett 50 százalékot, ezért volt szükség az újrázásra. Ha mindkét pozíció a demokratáké lesz, a két pártnak 50-50 helye lesz a szenátusban, az ilyen esetekben a szenátus elnökének szavazata a döntő, aki Kamala Harris leendő alelnök lesz.