Folytatják a nyomozást a Roma Holokauszt Emlékmű megrongálása miatt

Folytatják a nyomozást a Roma Holokauszt Emlékmű megrongálása miatt

A roma nemzetiséget és egy országgyűlési képviselőt gyalázó feliratok miatti nyomozást a rendőrség megszüntette, az ügyészség azonban rendelkezett annak folytatásáról - írja az ügyészség honlapja.

Mint írták: 2020. június 1-jét megelőzően ismeretlen személy megrongálta a IX. kerület, Nehru parton található Roma Holokauszt Emlékművet, azon a roma nemzetiséget és egy országgyűlési képviselőt gyalázó feliratokat helyezve el. Emiatt az országgyűlési képviselő írásbeli kérdéssel élt a legfőbb ügyészhez, amelyet dr. Polt Péter feljelentésként értékelt és megküldött a rendőrségnek.

A feljelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi Rendőrkapitánysága nyomozást indított rongálás miatt. A nyomozó hatóság az eljárást 2020 decemberében megszüntette, mivel álláspontja szerint bűncselekmény elkövetése – a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján – nem állapítható meg.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a megszüntető határozatot hivatalból felülvizsgálta és azt hatályon kívül helyezte. Az ügyészség az eljárás folytatását rendelte el, mivel a tényállás további tisztázása szükséges nyomozás keretében.

A kerületi ügyészség álláspontja szerint vizsgálni kell, megvalósulhatott-e a nemzetiszocialista rendszer bűnei nyilvános tagadásának bűntette. Ezt a bűncselekményt az is elkövethet, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét igazolni törekszik - olvasható a közleményben.