Jövő hét elejére lehet meg a háziorvosi oltópontok listája, legalább 2,8 millió embert kellene beoltani

Jövő hét elejére lehet meg a háziorvosi oltópontok listája, legalább 2,8 millió embert kellene beoltani

Tegnap írtuk meg, hogy a sok háziorvos kapott levelet a kormányhivataltól, amelyben az egészségügyi államtitkárság azt szeretné felmérni, rendelkeznek-e a háziorvosi rendelők az 1998-ban rendeletben előírt, tömeges oltások elvégzéséhez szükséges feltételekkel. A cél 5.000 oltópont kialakítása. Mindez azért volt igazán érdekes, mert Müller Cecília korábban arról beszélt, szerinte "a háziorvosi rendelők alkalmasak az oltások tömeges beadására, hiszen minden feltétel adott; tudják hűteni az oltóanyagot és a sürgősségi ellátásra is fel vannak készülve."

Hiába állított mást tegnap Müller Cecília, még csak most kezdik felmérni, alkalmasak-e a háziorvosi rendelők oltópontnak

Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő a Facebook-oldalán tett közzé egy levelet szerda este, amelyet háziorvosok kaptak a kormányhivataltól - vette észre a 444.hu. A levél szerint ötezer háziorvosi rendelőt jelölnének ki oltópontnak. Az egészségügyi államtitkárság azt szeretné felmérni, rendelkeznek-e a háziorvosi rendelők az 1998-ban rendeletben előírt, tömeges oltások elvégzéséhez szükséges feltételekkel.

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár szerint legalább 2,8 millió embert kellene a háziorvosoknak beoltani - írja az Infostart.

Még nem tudni, hogy a korábban megfogalmazott ötezer háziorvosi oltópont teljesül-e, a kész elemzés a jövő hét elejére készülhet el.

Az egészségügyi államtitkár hozzátette, hogy ezután lehet majd átgondolni azt is, hogy ahol erre nincs lehetőség, ott milyen alternatíva jöhet szóba.

Horváth hozzátette, hogy a háziorvosi rendelők számára nem idegen a feladat, mert minden évben ott történik az influenza elleni védőoltások jelentős többsége is. Ugyanakkor figyelembe kellett venni azt is, hogy a koronavírus elleni védőoltás esetében az oltott személynek fél órán át a helyszínen kell maradnia megfigyelés céljából, hogy nem alakul-e ki esetében allergiás reakció.