Osztrák-magyar vakcinakísérlet kezdődött

Osztrák-magyar vakcinakísérlet kezdődött

Jakab Ferenc virológus interjút adott az ATV híradónak, amiben a csatorna honlapja szerint kifejtette a koronavírusról-oltásról:

Nem az a fontos, hogy mivel oltassunk, hanem az a fontos, hogy oltassunk, ez egy nagyon nagyon fontos kérdés 

- hozzátéve, hogy még csak a Pfizer vakcinája érhető el az országban, de hamarosan érkezik a Moderna és az AstraZeneca is. Ezek alkalmasak az új mutáció kivédésére is:

Az új adriai és dél-afrikai mutáns az életében hat-nyolc különböző mutációt gyűjtött be, mondjuk így, a spike-fehérjébe, ennek ellenére úgy tűnik, hogy a mostani, most fejlesztett vakcinák mindegyike alkalmas ennek az új koronavírus mutációnak kivédésére is, hogy időben így marad-e, ezt most még nem tudjuk.

Ha mégis új vakcinára lesz szükség, az már hamarabb elkészülhet, mint a legelsők:

Azt kell mondjam, hogy ha már egyfajta védettségünk van, egy alap méretünk van, akkor sokkal jobb, és sokkal gyorsabban és könnyebben reagál a szervezet az új fertőzésre, illetve a gyógyszergyártó cégek, vakcinafejlesztő cégek oldaláról egy kicsit könnyebb a helyzet, hiszen most már megvan a prototípus, gyakorlatilag néhány héten belül új vakcinát tudnak gyártani.

Az oltások biztonságosak:

Semmilyen komoly mellékhatása nincsen, azonban hozzá kell tenni, az oltási helyen esetleg bepirosodhat, egy kicsit fájhat helye, esetleg hőemelkedésünk lehet, ez nyilván minden vakcinában benne van.

Jakab Ferenc azt is elárulta, hogy az osztrák Cebina cég és a Pécsi Tudományegyetem - a debreceni mellett - új vakcinakísérletbe fogott:

A vakcinafejlesztési projekt laboratóriumi fázisa megkezdődött, és január végén, február elején kezdjük az állatkísérleteket is. Nagyon bízok benne, hogy hamar eredményt tudunk produkálni.

Müller Cecília is beoltatja magát a koronavírus elleni vakcinával

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese emlékeztetett rá, hogy a korlátozó rendelkezések továbbra is érvényben maradnak. Az egészségügyi dolgozókat ezrével oltják és már a szociális intézményekben is megkezdődött a vakcinák beadatása.