A Capitolium ostroma pontot tehet Trump politikai terveinek végére

A Capitolium ostroma pontot tehet Trump politikai terveinek végére

Egyre többen támogatják az amerikai törvényhozásban az alkotmányos felelősségre vonási eljárás (az úgynevezett impeachment) megindítását Donald Trump leköszönő elnök ellen, azonban közel sem biztos, hogy a demokrata párti képviselők kezdeményezésének meglesz a szükséges támogatottsága a republikánus képviselők részéről - jelentette a helyi sajtó vasárnap.

Ted Lieu demokrata párti képviselő közölte, hogy eddig 190 törvényhozó biztosította támogatásáról az impeachment-eljárás megindítását.

"Videóink vannak a beszédről, amellyel Trump feltüzelte a tömeget. Videóink vannak arról, ahogy a tömeg megtámadja a Capitoliumot"

- írta a Twitteren.

Pat Toomey republikánus szenátor azon véleményének adott hangot, hogy Trumpnak az ország érdekében mihamarabb le kellene mondania. Pénteken párttársa, Lisa Murkowski szenátor is hasonlóan nyilatkozott.

Egy másik republikánus szenátor, Ben Sasse kijelentette, hogy fontolóra fogja venni az impeachment-eljárás megszavazását, ugyanis szerinte Trump megszegte hivatali esküjét.

A Trump ellen felhozott vádpontok megszavazásához kétharmados többségre van szükség a szenátusban, ehhez tizenhét republikánus törvényhozónak át kellene szavaznia.

Még ha hivatali idejét követően is állapítják csak meg Trump bűnösségét,

a kongresszus eltilthatja szövetségi közhivatalok viselésétől, ami azt jelentené, hogy nem indulhat a 2024-ben esedékes elnökválasztáson.

Donald Trump ellen tavaly egyszer már megindították a felelősségre vonási eljárást, azonban akkor felmentették a republikánus többségű szenátusban. Nem volt eddig példa arra, hogy egy amerikai elnök ellen kétszer is impeachmentet indítsanak.