Angela Merkel "problémásnak" tartja Donald Trump Twitter-fiókjának felfüggesztését

Angela Merkel "problémásnak" tartja Donald Trump Twitter-fiókjának felfüggesztését

Angela Merkel "problémásnak" tartja, hogy a Twitter határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókját, mert a vállalat úgy véli, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a washingtoni Capitoliumot a múlt héten - jelentette ki a német kancellár szóvivője hétfőn.

Tartósan felfüggesztették Trump Twitter fiókját

A Twitter péntek éjjel immár tartósan, határozatlan időre felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök fiókjának használatát. Az indok szerint fennáll a veszély, hogy Trump további erőszakot szít. A microblog portál szerdán egyszer már felfüggesztette Trump fiókját, de akkor csak fél napra, miután Donald Trump hívei megostromolták az amerikai kongresszus épületét azt követően, hogy Trump gyújtó hangú beszédet mondott.

Steffen Seibert újságírói kérdésre válaszolva közölte, hogy az internetes közösségi oldalak működtetőinek "hatalmas a felelősségük, hogy a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra való felbujtás ne mérgezze meg a politikai kommunikációt".

Helyesnek nevezte a fellépést, például a problémás tartalmak megjelölését, ugyanakkor kiemelte, hogy a szabad véleménynyilvánítás "elemi fontosságú" szabadságjog.

A szóvivő leszögezte, hogy ezen alapvető jogot csak a hatályos törvények által meghatározott kereteken belül lehet korlátozni, nem a közösségi oldalak vezetésének döntése alapján.

"Ebből a szempontból nézve a kancellár problémásnak tartja az amerikai elnök fiókjainak tartós blokkolását" - hangsúlyozta berlini sajtótájékoztatóján Seibert.

A Twitter múlt pénteken határozatlan időre felfüggesztette Trump fiókját, aláhúzva, fennáll annak a veszélye, hogy további erőszakot szít, miután feltehetőleg üzenetei hatására tüntetők megrohamozták a Capitoliumot. A még hivatalban lévő elnököt a Facebookról és az Instagramról is letiltották a napokban hasonló okokból legalább utódja, Joe Biden január 20-i beiktatásáig, illetve a Twitch és a Snapchat is elérhetetlenné tette az oldalát.

(MTI)