Még mindig nem tudtak megállapodni az idei minimálbérről

Még mindig nem tudtak megállapodni az idei minimálbérről

A HVG értesülései szerint szerda reggel 9 órakor folytatódnak a tárgyalások az idei minimálbérről. Ezt Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke is megerősítette a lapnak.

A lap szerint az érdekképviseletek múlt pénteken több javaslatot is küldtek a munkaadók és a kormány képviselőinek, ezekre várnak választ szerdán. Időközben abban reménykednek, hogy a kormányt képviselő Palkovics László korábbinál határozottabban foglal állást, elősegítve ezzel a régóta húzódó megegyezést.

Mint ismert, a kormány a megegyezés elmaradását azzal magyarázta, hogy a járványhelyzet miatt bizonytalanságok léptek fel.

A szakszervezetek 10 helyett 5 százalékos emelést javasoltak kompromisszumként, a munkaadók pedig ugyan úgy vélik, hogy a válságban nem volna szabad bért emelni, 3,1 százalékos emelésbe belementek volna.

A szakszervezetek szerint az országban nagyjából egymillió ember dolgozik minimálbéren, vagy keres csak kicsivel többet. Szintén érinti a megegyezés elmaradása a gyeden lévő szülőket, nagyszülőket, a munkanélkülieket, a táppénzen lévőket, hiszen ezeket a szociális juttatásokat mindig az aktuális minimálbér összegéhez képest állapítják meg.