Kérdéses az olimpia nyári megrendezése?

Kérdéses az olimpia nyári megrendezése?

Bár egy évvel elhalasztották, mégsem biztos 2021 nyarán megtarthatják a nyári olimpiai játékokat Japánban. A távol-keleti országban hétfőn 5977 fertőzöttet azonosítottak, míg 48-an vesztették életüket, ezzel már 4 ezer felett van a halálos áldozatok száma. (Magyarországon ez már 10 800 felett van). 

Bár további előkészületeket tesz Tokió a játékok zavartalan lebonyolítására, időközben a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az ország lakossága nem támogatja az esetleges nyári rendezést. 

A kutatás szerint a megkérdezettek 35,3 százaléka a törlést szorgalmazta, míg 44,8 százaléka szerint az ötkarikás játékoknak ismét új időpontot kellene találni.

Mindezek ellenére ugyanakkor bizakodó Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke. Véleménye szerint ugyanis azért nem lehet ismét elhalasztani az ötkarikás játékokat, mert számos vezető tisztségviselőt - aki kulcsfontosságú szerepet játszik az előkészületekben - "kölcsönvettek" más szervezetektől, például a tokiói városvezetéstől.

Azt egyelőre nem tudni, hogy lehetnek-e esetleg nézők a japánokon kívül. Mori Josiro szerint erről legkésőbb márciusban születhet döntés.

Az olimpiára eredetileg tavaly július 24. és augusztus 9. között került volna sor, de a pandémia miatt márciusban elhalasztották. Az ötkarikás játékokat a jelenlegi tervek szerint idén július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerülne sor.