Hadgyakorlatba kezdett Irán

Hadgyakorlatba kezdett Irán

Az iráni haditengerészet gyakorlatozásba kezdett rövid hatótávolságú rakétákkal az Ománi-öbölben szerdán - jelentette be az állami televízió.

A kétnapos hadgyakorlatot az öböl délkeleti vizein tartják, és két új, iráni gyártmányú hadihajó is részt vesz benne: a Zereh rakétanaszád, és a logisztikai feladatokat ellátó, helikopter-leszállóval rendelkező Makran, amely az iráni haditengerészet legnagyobb hadihajója.

A közelmúltban tovább fokozódott a feszültség Irán és az Egyesült Államok között. Viszonyuk azt követően vált fagyossá, hogy Donald Trump leköszönő amerikai elnök 2018-ban felmondta az atomalkut, és újra életbe léptette a felfüggesztett szankciókat. Ezt követően az iszlám köztársaság is fokozatosan mondta fel a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit, és nukleáris fejlesztésekbe, illetve urándúsításba fogott.

Irán az elmúlt hetekben többször hadgyakorlatozott. Szombaton a Forradalmi Gárda haditengerészeti felvonulást tartott a Perzsa (Arab)-öbölben, egy héttel korábban pedig nagyszabású drónmanőverekre került sor.

Az iszlám köztársaság a múlt héten lefoglalt egy dél-koreai tartályhajót a Perzsa-öbölben, és őrizetbe vette annak legénységét. Szakértők szerint a lépés a nyomásgyakorlás eszköze, miután dél-koreai bankok több milliárd dollárnyi iráni vagyont fagyasztottak be az amerikai szankciókkal összhangban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden azzal vádolta meg Iránt, hogy titokban kapcsolatot tart az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel. Washington további büntetőintézkedéseket foganatosított számos magas rangú iráni tisztségviselővel szemben. Irán tagadta a vádakat.

Haszan Róháni iráni elnök szerdai beszédében azt állította, hogy az amerikai szankciók kudarcot fognak vallani.

(MTI nyomán)