Pálinkás József: ebben a rendszerben a szegények gyermekei majd jók lesznek szolgáknak az uradalmakban

Pálinkás József: ebben a rendszerben a szegények gyermekei majd jók lesznek szolgáknak az uradalmakban

A döntő többséget adó szegények gyermekei jók lesznek szolgáknak az uradalmakban, vagy felszolgálhatnak a kuratóriumi ülések utáni díszvacsorákon. Az is keveseket zavar majd, hogy esetenként világhírű tudósok „főnökeiként” pózolnak majd a kurátorok, sőt kapnak majd egymás egyetemein kitüntető címeket. Sajnos a szellemi életnek ez a mérhetetlen züllése is keveseket fog zavarni

- írta a hvg.hu-n megjelent publicisztikájában Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, a tavaly alapított Új Világ Néppárt elnöke.

Pálinkás szerint az egyetemi átalakítások, melyek során alapítványi kezelésbe és azon belül kormánypárti irányítás alá kerülnek az oktatási intézmények, alapvetően károsak. Mint fogalmazott, az intézmények ilyen átalakításával a felsőoktatás legfontosabb szakjait egyre inkább a fizetős képzések irányába terelhetik, a családok döntő többségének nem lesz pénze arra, hogy tehetséges gyermekei a tanulás révén léphessenek előre, és kerülhessenek jó állásokba az igazságszolgáltatástól és a közigazgatástól az egészségügyön át az egyetemi pozíciókig.

„Ez a már jelenleg is megosztott társadalom további szétszakításához vezet.”

Pálinkás József szerint ez azért is rossz, mert tovább növeli a feudális függőségi viszonyokat, és jelentős kontraszelekcióhoz vezet. Ha ugyanis nem a legalkalmasabbak kerülnek bármelyik terület vezető pozícióiba, az egész társadalom teljesítménye és persze morális állapota fog még tovább romlani – írta.

Az írás szerint a magyar felsőoktatás és ezáltal a magyar gazdaság és társadalom tönkretételének módját látjuk, és annak felelőseit is meg lehet nevezni.