Még mindig homály fedi, hogy lehet-e oltani a magyarokat az orosz vakcinával

Még mindig homály fedi, hogy lehet-e oltani a magyarokat az orosz vakcinával
"Mondhatni, túl jól is haladnak az oltások"

- közölte az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője ezzel arra utalt, hogy az eddig hazánkba érkezett 130 ezer ember beoltására elegendő készletből már 106 ezer embert beoltottak, és a maradék mennyiséget is beadják a következő szállítási időpontig, jövő keddig.

Továbbra is két oltóanyag áll rendelkezésre, az egyik a Pfizer-BioNTech-féle, a másik pedig a Moderna gyártmány. Ugyanakkor a hazai oltási ütemet az érkező vakcinák szállítmányok határozzák meg, a kormány ezért célozta meg, hogy az uniós beszerzésen kívül más irányból is próbál vakcinákat szerezni - indokolta a szakember a tegnapi és mai kormányzati bejelentéseket.

Galgóczi Ágnes egyébként továbbra is arra kérte az egészségügyi dolgozókat, hogy regisztráljanak az oltásra.

Valamiért fontosnak tartották beolvasni az orosz vakcina engedélyezési folyamatára vonatkozó kérdést úgy is (az Index és a Magyar Nemzet is érdeklődött), hogy arra érdemi választ nem adtak. Sőt.

Így például továbbra sincs fogalma senkinek(?), hogy áll az engedélyezés, mikor lehet, vagy lehet-e egyáltalán az oltási terv része a Szputnyik V.

Az NNK osztályvezetője mindössze annyit közölt, hogy december végén 3000 fő oltására elegendő mennyiségű oltóanyag érkezett, ezt vizsgálják még a hatóságok, ami szerinte egy tudományos együttműködés, amely lehetőséget biztosít, hogy további oltóanyagok felhasználásra kerüljön sor. 

Egyébként a tegnapi volt egy olyan magyar állampolgár is, aki megszegte a kutyasétáltatás 500 méteres körzetére vonatkozó szabályt, és még le is bukott vele. Karma.