Müller Cecília azt kéri, mindenki higgyen a magyar szakembereknek

Müller Cecília azt kéri, mindenki higgyen a magyar szakembereknek

Hétfőn ismét beszámolt az operatív törzs a legfrissebb információkról a koronavírus-járvány kapcsán.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette:

  • a hétvégén 496 emberrel szemben intézkedtek, mert nem vagy rosszul hordták a maszkot,
  • 391-en nyilvános helyeken nem hordták a maszkot,
  • 36-an a tömegközlekedési eszközökön, 69-en üzletekben szegték meg e szabályt,
  • 1443 ember szegte meg a kijárási tilalom és a közterületi tartózkodás szabályait, 2 személy a kutyasétáltatásra vonatkozó előírásokat nem tartotta be,
  • 228 rendőri intézkedés történt a hétvégén a tranzitszabályok megszegése ügyében,
  • 132 esetben jártak el – eddig összesen – rémhírterjesztés miatt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra adatainak közlését követően felhívta a figyelmet arra,

ugyan az adatok jobbak, ez azonban nem jelenti a járvány legyőzését,

hiszen már több környező országban emelkednek ismét a járványszámok. Hozzátette, az elhunytaknál gyakran említett krónikus alapbetegségek Magyarországon népbetegségek, sokakat érintenek, a vírusfertőzés pedig így sokaknál járhat súlyos következménnyel.

A tisztifőorvos elmondta, kedden elfogy az országba eddig beérkezett összes vakcina, a beoltott idősotthonokban lakók vagy dolgozók száma pedig 10 003. Müller Cecília úgy véli, ha ezekben a közösségekben magas az átoltottság, megáll a vírus cirkulációja e csoportokban.

Az oltóanyagokkal kapcsolatos információkkal kapcsolatban Müller Cecília azt kérte, mindenki higgyen a magyar szakembereknek, illetve annak a rengeteg információnak, ami az évtizedek során felhalmozódott a magyar járványügyben.

A kínai vakcináról elmondta, ez egy inaktivált (fertőzésképtelen), teljes vírust tartalmazó szer, ilyen oltásokat régóta használ a virológia. Úgy értékelte, attól, amiért ez egy régi technika, még nem elavult, s a járványos gyermekbénulás és az influenza elleni oltás is ilyen módon működik.

A Moderna-készítményeket csaknem eloltották a hétvégén az idősotthonokban. Kedden újabb Pfizer-szállítmány érkezik, ez további 35 685 ember beoltását teszi lehetővé – ismertette Müller Cecília hozzátéve, akiknek a második adagot kell felvenniük, azok számára már félretették a megfelelő mennyiséget.

Ezt követően a tisztifőorvos újságírói kérdésekre válaszolt. Elmondta, annak, aki megkapta a védőoltást, ugyanúgy szükséges maszkot hordania, illetve távolságot tartania, hiszen az aspecifikus védekezési módok, vagyis a higiénés szabályok betartása továbbra sem elengedhetőek. Ismertette továbbá, a két mRNS alapú vakcina várandósság alatt nem adható, illetve csak akkor nem, ha valaki kifejezetten valamelyik alkotóelemére allergiás a személy. Az egyéb allergiák esetén az oltóorvos dönt. A vérhígító és a magas vérnyomás sem zárja ki az oltás lehetőségét.

A Sinopharm vakcinával kapcsolatban közölte, az OGYÉI munkatársai a gyártás technológiáját ellenőrzik jelenleg, amely vizsgálat alapvetően szükséges a nemzeti engedély kiadásához, s csak hatékony és biztonságos vakcina kap majd engedélyt.

A brit variánsról Müller Cecília elmondta, hazánkban

egyelőre nem sokszorozza meg a fertőzések számát, számítani kell azonban arra, hogy ez meg fog történni.

Jelenleg négy embernél fedték fel az angol variánst a Nemzeti Népegészségügyi Központban, míg a Pécsi Tudományegyetem öt esetben mutatták ki a vírust. Nem mindegyik volt összefüggésbe hozható utazási előzménnyel, ezért már bizonyosan közösségben terjed ezen vírusmutáció.

A 3000 fő beoltására elég 6000 adag orosz vakcináról is szót ejtett a tisztifőorvos: ezeket tárolják, minőségüket vizsgálják, e vizsgálatok pedig biztatóak. A gyártóhelyen hamarosan hasonló vizsgálatot folytatnak majd a magyar szakemberek csakúgy, mint Kínában.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy ha valaki a védettség kialakulása előtt kapja meg a fertőzést az első és a második oltás között, egy akut betegségi stádiumába kerül, ilyenkor pedig semmilyen védőoltást nem kaphat. A gyógyulását követően kaphatja csak meg a második adag vakcinát.