Az Európai Bizottság szerint nyárig be kell oltani a felnőtt lakosság 70 százalékát

oltás
Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én.
MTI/Czeglédi Zsolt

"Az Európai Unió tagállamainak fel kell gyorsítaniuk a koronavírus elleni beoltást, a járvány visszaszorítása érdekében márciusig a 80 év felettiek, valamint az egészségügyi és a szociális szektorban dolgozók legalább 80 százalékát, nyárig pedig a felnőtt lakosság legalább 70 százalékát be kell oltaniuk"

- közölte Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos Brüsszelben kedden.

Margarítisz az uniós bizottságnak a koronavírus-járvány legyőzése érdekében bemutatott, gyakorlati útmutatásokat tartalmazó javaslatait ismertette egy sajtótájékoztató keretében.

Az MTI beszámolójában azt írja, az uniós biztos elmondta, az Európai Bizottság arra szólítja fel a tagállamokat, hogy továbbra is követeljék meg a fizikai távolság betartását, tartsák érvényben a személyes találkozásokat korlátozó intézkedéseket, küzdjenek a dezinformáció ellen, koordinálják az utazási szabályozásokat, fokozzák a tesztelést és a fertőzöttek nyomon követését a vírus minden változatának visszaszorítására.

Érdemes megemlíteni, hogy Margarítisz szavai némileg ellentmondanak annak, amiről Orbán Viktor nemrégiben beszélt, miszerint az EU által biztosított vakcinákkal csak szeptemberre érhetnénk el a nyájimmunitást.