Súlyos következményektől és katasztrofális erkölcsi kudarctól tart a WHO igazgatója

covid 19
Illusztráció
pixabay.com

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) igazgatója súlyos következményektől és katasztrofális erkölcsi kudarctól tart, melyeket az okozhat, hogy jelen állás szerint egyenlőtlenül történik majd a vakcinák elosztása a világ országai között.Tedros szerint nem igazságos, hogy a gazdagabb országokban élő fiatal, egészséges emberek előbb kapnak oltást, mint a szegényebbekben élő veszélyeztetett emberek, közli a BBC.

A vezető arról is beszélt,

a 49 leggazdagabb ország már eddig is 39 millió vakcinát kapott, míg van olyan szegény ország, ahova mindösszesen 25 dózis érkezett. 

Tedros hétfőn a WHO igazgatósága előtt osztotta meg gondolatait, s közölte: világosan ki kell mondani, egy katasztrofális erkölcsi kudarc felé halad a világ, és ennek árát a legszegényebb országokban élő emberek életével, illetve életkörülményeinek romlásával fogják majd megfizetni. Úgy véli, a vakcinák igazságtalan eloszlása miatt el fog húzódni a járvány, a szegényebb országokban pedig tovább kell majd fenntartani a korlátozásokat, így ennek további emberi, illetve gazdasági szenvedés lesz a következménye. 

A WHO igazgatója mindezek fényében arra kéri az országokat, köteleződjenek el a februárban induló, Covax névre keresztelt globális vakcinaelosztó program mellett.

A Covax-ba eddig a WHO több mint 180 tagállama szállt be. A kezdeményezés célja:

az országok régiónkénti összefogása, melyek közösen jobb alkupozícióban tudnak majd tárgyalni a gyógyszergyártókkal.

A világon 92 ország van, melyek vakcináit donorprogramok révén fogják majd megvásárolni. Számukra a WHO kétmilliárd vakcinát kötött le összesen öt gyártótól, azonban megvan a lehetőség további egymilliárd vakcina beszerzésére. 

Tedros abban bízik, hogy április 7-én, az egészségügyi világnapon már a Föld összes országában megkezdődhet a tömeges oltás.