20 ezerrel többen kapták meg az oltást Csehországban, mint Magyarországon

20 ezerrel többen kapták meg az oltást Csehországban, mint Magyarországon

Csehországban csütörtökig 155 ezer ember kapott már koronavírus elleni vakcinát. Közülük 7200 már a második adagot is megkapta - közölte Jan Blatny cseh egészségügyi miniszter csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

Az MTI beszámolója szerint az oltás első hullámában a csehek kiemelten az egészségügyben dolgozókat és az idősotthonokban lakókat oltják be. Egy hete a szociális intézményeken kívül élő 80 év felettiek is regisztrálhatnak oltásra. A miniszter szerint csütörtök reggelig 173 ezer személyt jelentkezett be.

Hazánkban eddig 134 554 fő kapott oltást, 4 030 fő kapta már a második oltását is megkapta. 

Az egészségügyi tárca szerint januárban 347 ezer, februárban 272 ezer, márciusban pedig 662 ezer személy beoltását tervezik.

Jan Blatny elmondta: Csehország eddig több mint 20 millió vakcinára kötött szerződést, és megerősítette, hogy a Pfizer és a BioNTech cégek a következő hetekben csökkentik szállításaikat, ami lassítani fogja az oltási folyamatot az egész országban.

Csehországban jelenleg a Pfizer, a BioNTech, valamint a Moderna cégek által gyártott vakcinákat használják. A Moderna vakcináját eddig mintegy 2900 ember kapta meg.

A cseh állam a Curevac, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson cégektől is rendelt oltóanyagot. A prágai sajtó értesülései szerint a csehek jelenleg csak az Európai Unió által engedélyezett oltóanyagokat tervezik használni, az oroszokkal és a kínaiakkal egyelőre nem tárgyaltak oltóanyagaik esetleges megvásárlásáról.