Biden 100 millió ember beoltását szeretné az első 100 napján

Biden 100 millió ember beoltását szeretné az első 100 napján

Joe Biden amerikai elnök első teljes hivatali napján, csütörtökön egy sor rendeletet írt alá a koronavírus-járvány megfékezését célzó intézkedésekről, és közölte, hogy a járvány egyesült államokbeli halálos áldozatainak száma várhatóan eléri a félmilliót februárban - írja az MTI.

Biden célja összehangolt országos járványstratégia kidolgozása, felgyorsítani a tömeges oltást, megnövelni a vírustesztek számát, elérni az általános maszkviselést, valamint az iskolák és a munkahelyek újranyitását, és közben visszanyerni a szövetségi kormány iránti bizalmat a járvány elleni küzdelemben. Elődjének, Donald Trumpnak a járványügyi politikája számos ponton ellentétes volt ezzel.

Nemzeti stratégiánkat a tudományra, az igazságra, nem pedig a politikára és a tagadásra akarjuk alapozni. Azt tervezzük, hogy a lakossági oltókampány keretében százmillió embert oltunk be az új kormány első száz napján

- jelentette ki az elnök egy csütörtöki beszédében, de hozzátette, hogy valószínűleg a helyzet egy darabig még rosszabbodni fog, a halálos áldozatok száma februárban elérheti a félmilliót. "De túl fogjuk élni, mert a segítség már úton van" - szögezte le.

Mindazonáltal Anthony Fauci, a szövetségi kormány koronavírus elleni munkacsoportjának virológusa, a fő járványügyi szakértő szintén csütörtökön annak az óvatos becslésének adott hangot, hogy az újonnan fertőzöttek napi száma elérte a tetőpontot az országban.

Az egyik elnöki rendeletben szerepel, hogy az Egyesült Államokba repülőgéppel beutazóknak az indulás előtt teszteltetniük kell magukat, és megérkezésük után karanténba kell vonulniuk. Egy másik rendelet arról szól: az Egyesült Államok támogatja, hogy legyen egy globális terv a koronavírus ellen, amelynek keretében a gazdag országok segítenék a szegényebbeket a kellő mennyiségű oltóanyaghoz való hozzájutásban. Ehhez az elnök a kongresszustól kér majd pénzügyi forrásokat.

A koronavírus-fertőzéssel regisztráltak száma most 24,5 millió az Egyesült Államokban a járvány egy évvel ezelőtti kezdete óta, a halálos áldozatoké pedig több mint 408 ezer, sokkal több, mint bármely más országban. Csütörtökön regisztrálták a második legtöbb napi halálesetet: több mint 4300-at.

Biden még hivatalba lépése előtt közölte, hogy újabb, 1900 milliárd dolláros segély- és gazdaságösztönző csomagot szeretne megvalósítani a járvány hatásainak enyhítésére. Ebben ellenállásra kell számítania a kongresszus részéről, minthogy a Trump-kormányzat is intézkedett két ezermilliárd dolláros nagyságrendű csomagról, és a törvényhozók már túl soknak találhatják ezeket a rendkívüli kiadásokat. A munkanélküliségi adatok azonban riasztóak, a vállalkozások pedig tengődnek - állapította meg a dpa német hírügynökség.