Patrick Mahomes címvédésre, Tom Brady tizedik Super Bowljára készülhet

Patrick Mahomes, Tom Brady
Kansas City Chiefs / Tampa Bay Buccaneers / Twitter

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradó éjjel rendezték az amerikai foci két konferenciadöntőjét. A Nemzeti Főcsoportban az Aaron Rodgers vezette Green Bay Packers mínusz kettő Celsius-fokos fagyban fogadta a Lambeau Fielden a „nagy öreg”, Tom Brady irányította Tampa Bay Buccaneerst míg az Amerikai Főcsoport döntőjében a Buffalo Bills a címvédő Kansas City Chiefshez látogatott.

Nem ez volt Brady legjobb meccse

A Nemzeti Főcsoport (NFC) döntőjének elején a Buccaneers támadott, és rögtön az első támadás végén Tom Brady hosszú passzát húzta le Mike Evans (7-0).

A negyed végén jött a hazaiak egyenlítése: Rodgers hosszú passzát kapta el Valdes-Scantling (7-7).

A második negyed elején Leonard Fournette látványos futása után újabb hét pont került a Tampa neve mellé (14-7).

Ezt követően egy mezőnygóllal zárkóztak a Sajtfejűek (14-10). A félidő vége előtt fél perccel Aaron Rodgers interceptiont dobott, Brady pedig van akkora klasszis, hogy ennyi idő alatt végigment a pályán, pár másodperccel a félidő vége előtt pedig hosszú passzát Scotty Miller kapta el (21-10).

A második félidő is a Packers ügyetlenkedésével indult, Jones elvesztette a labdát, az adódó alkalmat pedig Brady kihasználta: rövid passzát Brate kapta el (28-10).

Ezt követően viszont betlizni kezdett a klasszis irányító. Egymás után háromszor is eladta a tojáslabdát, szerencséjére a Green Bay csak kétszer tudott touch downt szerezni. Először Rodgers nyolcyardos passzát a tight end, Robert Tonyan kapta el (28-17).

Majd a második Brady-interception után ugyancsak Rodgers passzát Davante Adams kapta el a célterületen belül. Ezt követően azonban – hogy esetleg mezőnygólnyi különbségre zárkózzon fel – a Packers egy kétpontos kísérletet hajtott végre, az azonban sikertelenül zárult (28-23).

Három és fél perccel a vége előtt még egy mezőnygólt szerzett a Tampa Bay (31-23). Ez azt jelentette, hogy ha Rodgersék egy touch downt szereznének, majd sikeres lenne a kétpontos kísérlet, akkor döntetlenre hozhatnák a meccset. Ám két és fél perccel a vége előtt valami érthetetlen okból nem vállalták a negyedik kísérletet, hanem csak mezőnygólt rúgtak (31-26). Innen a Buccaneers már nem hibázott, okosan ölték az időt, így hazavihették az NFC győztesének járó George Halas-trófeát. Az NFL története során először történik meg, hogy a nagydöntőnek helyt adó stadion csapata lesz a Super Bowl egyik résztvevője, az összecsapás Tom Bradynek a tizedik nagydöntője lesz.

A címvédő sima meccsen győzött

Az Amerikai Főcsoport (AFC) döntője a kansasi Arrowhead Stadiumban egy Buffalo Bills-mezőnygóllal indult (3-0). Nem sokkal később egy punt után a visszahordásra hivatott Mecole Hardman óriásit hibázott: az ölébe pottyanó labdát elejtette, és azt a Bills játékosai kaparták össze a 3 yardos vonalon. Josh Allenék ki is használták az adódó lehetőséget, és az irányító passzát Dawson Knox vitte be a végzónába. Az extra pontot azonban Tyler Bass a kapufára rúgta (9-0).

A címvédő a második negyed elején rákapcsolt, és egy screenjátékot követően Patrick Mahomes passzát a korábban nagyot hibázó Hardman kapta el, majd bújt be a védők között a célterületre (9-7).

Nem sokkal később a fiatal irányító futtatta Darrel Williamst, aki épphogy az end zone vonala fölé tudta nyújtani a labdát, de ez az amerikai fociban épp elég a touch downhoz (9-14).

Mahomesék ezt követően is folytatták a remek játékot. A jó védekezéseknek köszönhetően a Bills még mezőnygólig sem jutott, míg Clyde Edwards-Helaire fél yardról mint kés a vajon ment át a Buffalo védelmén a végzónába (9-21).

A félidő végén a Bills még előre tudott menni, de Sean McDermott vezetőedző konzervatív hívást választott, negyedik kísérletre nem próbálkoztak touch downnal, így a mezőnygóllal csak három pontot tettek fel a táblára (12-21).

A harmadik negyed Harrison Butker révén egy kansasi mezőnygóllal indult (12-24), és utána hiba jött előre szépen a Buffalo, ők is csak Tyler Bass mezőnygóljáig jutottak (15-24). Az újabb konzervatív hívást megbosszulta a Chiefs: Tyreek Hill nagy futása után Mahomes a liga legjobb tight endjének, Travis Kelcenek adott touch down passzt (15-31).

A negyedik negyed elején Josh Allen egyik felpattanó passzát a Chiefs elcsípte, az ellentámadásból pedig Mahomes ismét Kelcenek adott touch down passzt, amivel hét és fél perccel a vége előtt gyakorlatilag végleg eldőlt a meccs (15-38).

A Törzsfőnökök ezutn kicsit visszavettek, így a következő drive-ban a Bills touch downt szerzett (Allen McKenzie-nek passzolt), a kétpontos kísérlet azonban nem sikerült (21-38).

Négy perccel a vége előtt egy fumble révén még visszaszerezte a labdát a Bills, de ebből is csak mezőnygól született (24-38). Vagyis a Kansas City Chiefs könnyedén hódítottaa el az AFC győztesének járó Lamar Hunt-trófeát, egyúttal 2003 és 2004 után először fordul elő, hogy a Super Bowlon címvédésre kerülhet sor. Akkor a New England Patriots végte meg bajnoki címét, aminek irányítója egy bizonyos Tom Brady volt.

Az LV. Super Bowlt magyar idő szerint február 7-ről 8-ra virradó éjjel rendezik.