Ausztriában több pénz jut a felzárkóztató oktatásra

Ausztriában több pénz jut a felzárkóztató oktatásra

A koronavírus-járvány ellenére nem mondhatjuk, hogy az idei egy elveszett év lenne

 

- mondta Heinz Fassmann osztrák oktatásügyi miniszter hétfőn,

egyúttal 200 millió eurós többlettámogatást jelentett be a távoktatás miatt esetlegesen fellépő tanulói lemaradások behozására,

illetve a tudásdeficit pótlását elősegítő felzárkóztató oktatás támogatására, írja közleményében az MTI.

A miniszter méltatta mind a pedagógusok rendkívüli munkáját, melyet az online oktatás során fáradhatatlanul végeznek, mind a tanulók hozzáállását a rendkívüli körülményekhez.

Mindazonáltal egyértelmű célunk az iskolák mielőbbi megnyitása, mert a jelenléti oktatásnál még nem találtak ki jobbat

- tette hozzá a tárcavezető.

A kormány döntése által most bemutatott 200 millió eurós támogatási csomag - mely az oktatási tárca költségvetési tartalékából, valamint uniós forrásokból tevődik össze -

4500 szabad pedagógusállást képes finanszírozni még ebben a félévben.

Ezzel az összeggel 3 millió plusz felzárkóztató óra valósulhat meg 2022 februárig, ennek kétharmada a mostani félévben, egyharmada az őszi szemeszter során.

A támogatás minden iskolatípus minden évfolyamára kiterjed. A gyakorlatban ez heti plusz két órát jelent osztályonként, melyet az iskola vezetése a helyi igényekhez és szükségletekhez mérten szabadon alakíthat. Vagyis, ha például egy érettségiző osztályban nagyobb szükség van a plusz órákra, mint egy másik osztályban, akár 4 órát is felhasználhatnak a heti 16 óra kontingensből.

A felzárkóztató órákat tarthatják

meglévő tanárok fizetett túlóra keretében, felsőbb éves pedagógus egyetemisták, illetve újonnan alkalmazott tanárok is.

A támogatási program lényege épp a helyi körülményekhez való alkalmazkodóképesség és a célirányos megvalósítás összhangja.

Az iskolák tervezett nyitásának - vagyis a tanulók távoktatásból az iskolákba való visszatérésének - jelenlegi céldátuma február 8. Ezt az aktuális járványhelyzet függvényében még módosíthatják. A javasolt és előírt óvintézkedések - mint a maszkviselés, bontott csoportok a távolságtartás biztosítására, a termek sűrű szellőztetése és a heti rendszerességű tesztelés - betartásával, illetve kombinálásával minimalizálható lesz, hogy járványgócpontok alakuljanak majd ki az iskolákban, fejezte ki reményét Fassmann.

Az országban hétfő nulla órától léptek életbe a járványügyi szigorítások, miszerint a tömegközlekedésben, az üzletekben, piacokon, ügyfeleket fogadó hivatalokban és a rendelők várótermeiben 14 év felett kötelező az FFP2-es maszkok viselése, valamint a 2 méteres távolságtartás azok között, akik nem egy háztartásban élnek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 1009 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 405 723 esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1846, az intenzív kezelésre szorulók 320-an vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 33-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 7418-ra emelkedett.