Az olasz vendéglátósok polgári engedetlenségének ötletgazdáját tizenkétszer büntették már meg

Az olasz vendéglátósok polgári engedetlenségének ötletgazdáját tizenkétszer büntették már meg

Momi El Hawi, az olasz vendéglátósok polgári engedetlenségének ötletgazdája az Azonnalinak adott interjút firenzei pizzériájában. Ő találta ki és koordinálta az éttermek, kávézók, bárok január 15-i este 6 utáni nyitását, amihez akkor – állítása szerint – több tízezer olaszországi vendéglátós csatlakozott.

Momi El Hawi firenzei éttermei október óta folyamatosan nyitva tartanak. A vendéglátós eddig tizenkétszer kapott büntetést, azonban ezeket nem fogja kifizetni, mert – mint fogalmazott – illegitim, amit csinálnak. A kiérkező rendőrök arra kérték, a rendelet alapján be kell zárnia éttermét este 6 után, ő azonban nem akarja, hiszen úgy véli, betartanak minden Covid-ellenes szabályt: sok hely van, 3-4 embert ültetnek egy asztalhoz, így könnyen tartani lehet a másfél-kétméteres távolságot, maszkot kell viselni, kezet fertőtleníteni.

Annak viszont nincs értelme, hogy ebédre nyitva lehetünk, vacsorára meg nem. Szóval miért nem hagynak dolgozni, ha egyszer betartom a szabályokat? Ez a kérdés

 – fogalmazott.

Úgy értékelte, most, amikor szüksége lenne arra, hogy az állam mellé és az alkalmazottai mellé álljon, eltűnik.

Állami támogatásra ugyan lehet pályázni, ez azonban igen csekély segítséget nyújt. A vendéglátós ugyanis kiszámolta, 1 650 000 eurót veszített három étteremmel összesen, ehhez képest azonban csupán 50 000 eurót kapott: vagyis veszteségének 3 százalékát.

Nem zárunk be, mert igazunk van: mi egész egyszerűen csak dolgozni akarunk. Az embereimnek és a családjaiknak enniük kell

 

– fogalmazott Momi El Hawi.

Elmondta azt is, létrehoztak egy Facebook-oldalt (ioapro), melyre feltöltöttek pár videót, amikben elmagyarázzák, mi történik, mit csináltak Olaszországban.