Még jó, hogy egy csomót berendeltünk: az orosz vakcina kifejlesztője elismerte, nem mérték fel az oltóanyag hatását a krónikus betegekre nézve

Még jó, hogy egy csomót berendeltünk: az orosz vakcina kifejlesztője elismerte, nem mérték fel az oltóanyag hatását a krónikus betegekre nézve

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel egyeztetve múlt hét pénteken bejelentette, hogy nagy mennyiségű koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól.

Szijjártó Moszkvában jelentette be: rengeteg vakcinát vásárolunk Oroszországtól

Nagy mennyiségű koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel közös moszkvai online sajtótájékoztatóján. Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón arról beszélt, nem lehet kétséges, hogy a sikeres védekezés alapfeltétele az oltás, és ezért az elmúlt időszakban tárgyalásokat folytattak Oroszországgal.

Nemrégiben Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa arról beszélt, hogy hatékonyak és biztonságosak az engedélyezett vakcinák. Hétfő reggel pedig a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, "nem szabad fanyalogni azért egy oltóanyag kapcsán, mert az esetleg keletről származik, a tudományos tényeket kell figyelembe venni." Szerinte ugyanis "ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga."

Szlávik János: "Nem szabad fanyalogni"

Ugyanolyan elv alapján működik az orosz Szputnyik V vakcina, mint az AstraZeneca oltóanyaga - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szlávik János elmondta, mindkét vakcinában ártalmatlan, úgynevezett adenovírusokat használnak arra, hogy a szervezet megtanulja felismerni a koronavírust.

Nos, a fenti mondatokat kissé más megvilágításba helyezi az a friss hír, miszerint

módosította a Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag alkalmazási útmutatóját. A módosított szövegben óvatosságra intenek a készítmény rosszindulatú daganatos betegeknek való beadásával kapcsolatban.

Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozik, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul.

A Gamaleja korábban azt ígérte, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogja végezni ezt a vizsgálatot. Úgy tűnik azonban, hogy ez elmaradt.

Sőt, mint kiderült, nem csupán a daganatos betegségben szenvedők esetében tartja bizonytalannak saját termékét a kutatóintézet, hanem egy sor másik súlyos krónikus betegség esetében is.

Íme a pontos lista:

  • krónikus máj- és vesebetegségek, 
  • endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség), 
  • a vérképzőrendszer súlyos betegségei, 
  • epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, 
  • akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési problémák
  • szívizomgyulladás, 
  • szívbelhártya- és szívburokgyulladás

A Gamaleja egyébként korábban, ugyancsak információhiányra hivatkozva, arra figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet.

Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.