Fut a szekér: Mészáros Lőrincék a svájci Stadlerrel közösen gyártanak majd vasúti kocsikat

Fut a szekér: Mészáros Lőrincék a svájci Stadlerrel közösen gyártanak majd vasúti kocsikat

Szándéknyilatkozatot írt alá a svájci központú Stadler Rail Group és a Mészáros Csoport közös vegyesvállalat létrehozásáról

– közölte a két cég közös közleményben kedden az MTI-vel.

A Mészáros Csoport Mészáros Lőrinc tulajdona, melyhez a a felcsúti millárdos nagyobb cégei tartoznak.

A tájékoztatás szerint

a magyarországi telephellyel működő svájci-magyar vegyesvállalat fő profilja a tervek szerint vasúti teher- és tartálykocsik gyártása lesz hazai és nemzetközi piacokra.

 

A vegyesvállalattal létrehozott kapacitás az alaptevékenység mellett alkalmas lesz személyszállító nagyvasúti járművek szervizelésére és összeszerelésére is.

A közös vállalat 2023-ig megközelítőleg 500 magyarországi munkahely megteremtését célozza meg és a magyarországi egyetemekkel duális képzési modell és program bevezetését is elő kívánja mozdítani - írják a közleményben.

A Stadler Rail Group Magyarországon eddig összesen 195 vasúti járművet értékesített, az utasok FLIRT típusú alacsonypadlós- és KISS típusú emeletes villamos motorvonatairól, illetve a jövő évben forgalomba álló Citylink traim-train járműveiről ismerhetik.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írják, a Mészáros Csoporthoz tartozó „V-Híd Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 6 milliárd forintot fordított beruházásra, eszközök és gépek beszerzésére.

Kiemelték,

"A svájci-magyar közös vállalat létrehozásával a V-Híd Zrt. beszáll a vasúti járműipar piacára, bővülő tevékenységének köszönhetően pedig a régiós vasútipar megkerülhetetlen szereplőjévé kíván válni.”