Jogerős: az Origo hazudott Jakab Péterről, már megint pert vesztettek

Jogerős: az Origo hazudott Jakab Péterről, már megint pert vesztettek

Jakab Péter, a Jobbik elnöke jogerősen sajtópert nyert az Origo ellen – közölte a párt kedden. Az elmúlt években már százas nagyságrendben nyert sajtópereket a Jobbik a Fidesz-közeli sajtóval szemben.

Ezt az ellenzéki párt közleményében úgy fogalmazta meg, hogy

„Megszámolni sem lehet, hányadik papírját kapta a bíróságtól az orbánista propagandaoldal, hogy hazudott a Jobbik valamelyik politikusáról. Most éppen Jakab Péter nyert velük szemben pert, mert a Fidesz lakájmédiájának talán legszánalmasabb álhírgyártója, Bordács Bálint írta róla egy tavaly júliusban megjelent cikkben, hogy a Facebook-oldalán megtévesztő fotót tett ki a saját népszerűségének bizonygatása érdekében. Most sem volt igaz semmi a cikkből, ezért az Origo újra helyreigazítást köteles közzétenni a százezres perköltség megfizetése mellett.”

A lényeg az, hogy Jakab Péter megosztott egy fényképet Facebookon, amin egy „Jakab Péter” feliratú magyar zászlót tartó emberek voltak, és a lap az egyikükről azt írta, hogy egy jobbikos politikus, tehát – a fideszes lap vádja szerint – a párt elnökét kamu statiszták támogatták.

Mivel ez nem volt igaz, a lap pert vesztett.

„Rengeteg aljas dolgot terjesztenek ilyen felületeken. Kitalált történetek, arcátlan hazugságok, sokszor nem is létező emberek vádaskodásai, manipulált fotók, miegymás. Sokan azt mondják, hogy nem kell ezekkel foglalkozni, mert túl sok van belőlük, de néha azért jól esik odacsapni a beteges hazudozóknak. Megyünk tovább!”

- idézték Kocsis Máté kormánypárti politikus nyilatkozatát arról, amikor egyszer ő is pert nyert egy lap ellen.

Az Origót kellett a bíróságnak legtöbbször helyreigazíttatnia

Egy közérdekű adatigénylésre válaszul nyilvánosságra hozta a Fővárosi Törvényszék, hogy a főbb hazai sajtótermékek közül melyiket hányszor perelték be, és ezek milyen eredményekkel zárultak. Az Átlátszó Ki Mit Tud?-platformján keresztül intézett adatigénylés 2019. január 1. és 2019. december 31. közötti időszakot vizsgált, 61 -kormánypárti és ellenzéki- sajtóterméket érintve.