Karácsony az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállításáról: remélem, az "ország 133 legbátrabb embere" nem ijed meg a szembesítéstől

Karácsony az ellenzék által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállításáról: remélem, az "ország 133 legbátrabb embere" nem ijed meg a szembesítéstől

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt írja,

"a kormány a veszélyhelyzeti szabályozással teljes egészében magára vállalta a felelősséget a járvány és a gazdasági válság kezeléséért. Ebből a felelősségből az elszámolás és beszámolás kötelessége is fakad."

A főpolgármester szerint a több mint 12 ezer elhunyt magyar ember és a "gazdasági válság kezelésére szánt közpénzekkel kapcsolatos botrányok sora" nem csak hogy indokolja, de elengedhetetlenné teszi, hogy az Országgyűlés elszámoltassa a kormányt, ezért támogatja az ellenzéki pártszövetség által kezdeményezett vizsgálóbizottságok felállítását.

Az ellenzéki pártok rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik

Közös sajtótájékoztatót tartottak az ellenzéki pártok kedden Arató Gergely (DK), Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Orosz Anna, (Momentum), Harangozó Tamás (MSZP) és Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) részvételével, amelyen bejelentették: február elsejére rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezik.

Karácsony posztjában úgy fogalmaz,

"Vegyük sorba. Ideje tisztázni, mit és miért tesz a kormány, illetve az Európai Unió a vakcinabeszerzések kapcsán. Nem kétséges: az oltás a megoldás. Ez azon kevés állítások egyike, amelyben egyetért kormány és ellenzék. Abban is egyet kellene érteni, hiszen tudományosan is megalapozott tény: az oltásokkal kapcsolatos közbizalom erősítésének alapja a tényszerű, megalapozott, mindenfajta propagandától mentes tájékoztatás. Ezzel azonban hosszú hónapok óta adós a kormány. Ideje van a szembesítésnek. Miként tisztázni szükséges azt is, ki és mit tett, vagy nem tett a járvány második hullámára való felkészülésben, miért alakultak ilyen tragikusan a halálozási adatok. Tartozunk ezzel több mint 12 ezer magyar ember emlékének, és a tényfeltárás nemcsak a múltbéli tettekkel való szembesülés, hanem a jövőre való okos felkészülés szempontjából is fontos."

A főpolgármester azonnali magyarázatot követel, miként fordulhat elő, hogy a gazdaságvédelemre szánt költségvetési források háromnegyede olyan célokra ment el, amelyeknek semmi közük a gazdaság, a munkahelyek, a dolgozók védelméhez.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy

"sok ezer vállalkozás érzi úgy, magára hagyta őket a bajban a kormány, miközben közpénzek százmilliárdjaiból lett magánvagyon csak az elmúlt hónapokban"

Karácsony Gergely kiemelte,

"A kormány magyarázattal és elszámolással tartozik az országnak. Ezt szolgálják a vizsgálóbizottságok, csak remélni tudom, hogy 'az ország 133 legbátrabb embere' nem ijed meg a szembesítéstől, a felelősségvállalástól és megszavazzák a vizsgálóbizottságok felállítását."