Egyre nagyobb a zavar az oltóanyag-szállítás kapcsán: az AstraZeneca állítja, részt vett a tegnapi, EU-val folytatott tárgyaláson

Egyre nagyobb a zavar az oltóanyag-szállítás kapcsán: az AstraZeneca állítja, részt vett a tegnapi, EU-val folytatott tárgyaláson

Tegnap beszámoltunk róla, hogy uniós tisztségviselőkre hivatkozva a Reuters azt írta, csütörtökre halasztották az Európai Bizottság és az AstraZeneca vakcinagyártó tárgyalását, miután szerdán kiviharzott a cég az egyeztetésről, amikor számonkérték, hogy miért vágta vissza uniós szállítási vállalását.

Az AstraZeneca kivonult az EU-val folytatott mai találkozóról, amikor számonkérték az oltóanyag-szállítások akadozását

Csütörtökre halasztották az Európai Bizottság és az AstraZeneca vakcinagyártó tárgyalását, miután szerdán kiviharzott a cég az egyeztetésről, amikor számonkérték, hogy miért vágta vissza uniós szállítási vállalását. Az AstraZeneca kivonult az Európai Unióval szerdára tervezett megbeszélésről, amelynek során megvitatták a Covid-19 oltóanyag-ellátást - írja a Reuters egy uniós tisztviselőre hivatkozva, aki hozzátette, az EU folyamatosan kéri a vállalatot, hogy adjon kielégítőbb magyarázatot a bejelentéséről, miszerint csökkenteni kell az oltóanyag-szállításokat az EU-ba az első negyedévben.

Kicsit később aztán azt is olvasni lehetett, hogy a Politico információi szerint nem ez, hanem az történt, hogy az AstraZeneca képviselői az utolsó pillanatban mondták le a szerdai találkozót, emellett a brüsszeli lap azt is írta, hogy a cég a továbbiakban írásban fog válaszolni Stella Kyriakides egészségügyi biztos kérdéseire.

Miután a hírről az itthoni média nagy része (is) beszámolt egyik-másik forrásra hivatkozva, az AstraZeneca kommunikációs partnere, az IfluenceMedia kiküldött tegnap a hazai szerkesztőségnek egy helyreigazítást, melyben ezt írták:

„Megerősítjük, hogy az AstraZeneca reggel elfogadott egy meghívást, hogy ma később részt vegyünk egy megbeszélésen az Európai Bizottság Szakbizottságával. Minden ellentétes híresztelés pontatlan.”  

Mivel nem hagyott nyugodni minket, hogyan fordulhatott elő az, hogy uniós tisztségviselőkre hivatkozva a Reuters hírügynökség és a Politico egymásnak ellentmondó információkat jelentetett meg, nem is beszélve magáról a vállalatról, megkerestük a fentebb említett kommunikációs ügynökséget.

Az alábbi kérdéseket küldtük el:

  • Sor került a mai napon (2021.01.27.) az AstraZeneca és az EU közti tárgyalásra? Ha igen, mi történt azon pontosan? Ha nem, akkor pontosan mikor fog és milyen formában, mely résztvevőkkel?
  • Hogyan lehetséges az és mi a véleményük arról, hogy uniós tisztségviselőkre hivatkozva a Reuters hírügynökség és a Politico egymásnak ellentmondó információkat jelentetett meg?
  • Igaz-e, hogy a késedelem ügyében az Európai Bizottság jelenlegi is keresi az eszközöket, szerződésszegéssel és perrel fenyegeti az AstraZenecát?
  • Pontosan milyen ütemezésben fogja leszállítani az AstraZeneca az Európai Unió részére a beígért 400 millió dózisnyi koronavírus-vakcinát?
  • Mikorra várható az újabb adag oltóanyag szállítása?

Nos, a vállalat továbbra is kitartóan állítja, részt vettek a tárgyaláson. A ma érkezett válaszlevelet, az AstraZeneca állásfoglalását alább közöljük: 

"Az AstraZeneca szóvivőjének nyilatkozata a tegnapi EU szakbizottsági tárgyalás kapcsán:"

„Pascal Soriot, vállalatunk vezérigazgatója örömmel vett részt az EU Vakcina operatív törzsének tegnap esti találkozóján. Konstruktív és nyílt megbeszélést folytattunk az oltóanyag termelés felgyorsításának összetett folyamatáról és az előttünk álló kihívásokról. Elköteleztük magunkat a még szorosabb együttműködés mellett, hogy közösen alakítsuk ki az oltóanyagunk elkövetkező hónapokban történő szállításának menetrendjét, mivel továbbra is az a célunk, hogy a világjárvány idején több millió európai polgár számára tegyük elérhetővé önköltségi áron a vakcinát.”

Frissítés

Sztella Kiriakídisz uniós egészségügyi biztos is megerősítette, hogy szerda este az Európai Bizottság képviselői a vállalat vezérigazgatójával tárgyaltak.

Kiriakídisz Twitter-oldalán konstruktív hangnemről írt, de továbbra is hiányolja a világos szállítási menetrendet, és elvárja, hogy biztosítsák az első negyedévre lekötött vakcinamennyiséget.