Háromezernél több rendőr hiányzik az állományból, nem igazán veszik vissza azokat, akik már leszereltek

rendőrség, rendőrautó
BRFK / Facebook

Nagy létszámhiánnyal küzd a rendőrség, január elsején ugyanis 3161 fő hiányzott a hivatásos állományból

- írja cikkében a Népszava az ORFK tájékoztatása alapján.

A lap azt írja, mindeközben a tiszteknél létszámtöbblet van. Tavaly júniusban a parlamenti képviselőknek készített összefoglalóban az jelent meg, hogy 2018-ban 12 és félezer tiszt és 26 871 tiszthelyettes dolgozott a területen. Előbbiek a „szükséges, rendszeresített létszámhoz képest” több mint ezerrel többen, a tiszthelyettesek pedig kétezerrel kevesebben voltak.

A rendőri vezetés a létszám apadását némiképp azzal tudta mérsékelni, hogy a veszélyhelyzet idején megtiltották, hogy a rendőrök leszereljenek.

Érdemes kiemelni, hogy a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára és a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke és is megerősítette a lapnak, hogy

nem szívesen veszik vissza a parancsnokok azt, aki egyszer már otthagyta az állományt, különösen, ha kiderül, hogy közben külföldön dolgozott a magyar rendőrfizetés többszöröséért.

2020-ban mindössze 45 korábban leszerelt rendőrt vettek vissza a rendőrséghez.

A rendőri szakszervezetek egyébként továbbra is próbálnak küzdeni az alapilletmény, az éjszakai pótlék, valamint a cafeteria-keret megemeléséről, főleg, hogy nemrég derült ki, a honvédségnél a tavalyi hasonló tízszázalékos bérfejlesztés idén beépül az alapbérekbe.