Politikailag megosztott az orosz és kínai vakcina megítélése, de a többség oltáspárti

Politikailag megosztott az orosz és kínai vakcina megítélése, de a többség oltáspárti

A megkérdezettek 35 százaléka engedné, hogy orosz, 27 százaléka pedig azt, hogy kínai vakcinával oltsák be. Az EU által engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer-BioNTech vakcinájának 91, a Modernáé 77 százalék támogatottságot élvez – derül ki a Publicus kutatásából, melyet Népszava megrendelésére készítettek.

A tanulmányból kiderül,

a magyar lakosság 59 százaléka egyébként beoltatná magát az engedéllyel rendelkező vakcinákkal.

A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan az oltást választja, illetve 9 százalék valószínűnek nevezte, hogy beoltatja magát. További 6 százalék inkább nem kéri az oltást, illetve 28 százalék határozottan elutasítja azt. A trendek felvázolásához megjegyzik, ez az arány javulást jelent a tavaly novemberi helyzethez képest, amikor legfeljebb 38 százalék választotta volna az oltást.

Az orosz és a kínai szer körüli átpolitizáltságot jól mutatja, hogy

a kormánypárt híveinek 55 százaléka bízik az orosz vakcinában, az ellenzéket támogatók körében ez az arány csak 22, míg a bizonytalanok között 29 százalék. A kínai oltóanyaggal szembeni bizalom a fideszesek között 50, míg az ellenzéki táborban mindössze 8 százalék.

Korosztályi bontásban az oltást leginkább a 30-44 éves generáció utasítja el, 49:44 arányban kisebbségben vannak az oltást támogatók. A többi korcsoportban viszont 60 százalék feletti az oltások támogatottsága. Lakhely szerint minél kisebb településről van szó, annál nagyobb az oltásszkeptikusok aránya. Budapesten 80 százalék választaná a vakcinát, megyeszékhelyeken 63 százalék, városokban 53 százalék, községekben már csupán 49 százalék – írja a Publicus.

Azt is megjegyzik, az alapbetegséggel rendelkezők 70 százaléka oltáspárti, míg az egészségesebbek esetében ez az arány csak 51 százalék.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a lakosság 60-70 százalékának átoltását tartotta megfelelőnek a nyájimmunitás eléréséhez, ám a közelmúltban megjelent új brit, dél-afrikai és brazil vírusvariánsok nagyobb fertőzőképessége miatt már 80 százalékos átoltottságot javasolnak az országoknak.