A nyelvvizsgák szüneteltetésével rengeteg diák nem jut diplomához

A nyelvvizsgák szüneteltetésével rengeteg diák nem jut diplomához

Tavaly az Innovációs és Technológiai Minisztérium eltörölte a nyelvvizsga-követelményt minden típusú diploma megszerzése esetén. 110 ezer hallgató élt ezzel a lehetőséggel, köztük olyanok is megkapták nyelvvizsgájukat, akik 10 éve szereztek abszolutóriumot. A minisztérium most úgy döntött, idén már nem élhetnek a hallgatók ezzel a lehetőséggel, csakhogy van egy kis probléma - olvasható Dr. Brenner Kolomannak, Ander Balázsnak és Csányi Tamásnak, a Jobbik országgyűlési képviselőinek sajtóközleményében.

A gond szerintük azzal van, hogy a tavalyi engedmény következtében korlátozottá váltak a nyelvtanulási lehetőségek, hiszen több nyelvoktatást biztosító intézmény tönkrement vagy megszűnt. A korlátozásoknak miatt rengeteg diák is elveszítette munkáját, így sokaknak nincs is pénze nyelvtanulásra, nyelvvizsga szerzésre, emellett pedig a kormány válságkezelése nem sokat segített a vírus legyőzésében.

Az ellenzéki pártok elnökeinek ötödik megbeszélésén a válságkezelésről volt szó

Az ellenzéki pártok elnökei megtartották az ötödik találkozójukat. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a kormány válságkezelése megbukott, mert miközben ezermilliárdokat szórtak el felesleges célokra, több százezer önhibáján kívül bajba jutott embert hagytak cserben - áll a demokratikus ellenzéki szövetségének (Jobbik, DK, LMP, Momentum, MSZP és Párbeszéd) sajtóközleményében.

A Jobbik politikusai kiemelik, hogy a jelenlegi vírusjárvány időszakában a nyelvvizsga megszerzésének körülményei rendkívül nehezek. Alapvetően kiemelkedően fontos lenne a 21. században a megfelelő szintű idegennyelv-tudás, azonban jelenleg méltánytalan az, hogy a tavalyi évhez képest idén hatványozottan nehezebb körülmények között megvonják a lehetőséget a diplomában reménykedőktől. Ezt ugyanakkor az oktatási rendszer korábbi szakaszaiban kell biztosítani, ahogy azt a párt reményei szerint 2022-ben felálló nemzeti egységkormány tervezi. Egy korábbi megosztó intézkedést további megosztó manőverekkel csak növelik azt az igazságtalanságot, amelyben a fiatalok jövőjét teszi kockára a Fidesz tudás- és fiatalellenes politikája.

Miért fontosabb gazdaságvédelmi intézkedés egy balatonhenyei CSOK, mint a nyelvvizsgára felkészítés támogatása? Miért hagyja a kormány EGYSZERRE magára a hallgatókat és a nyelvoktatókat, de a felsőoktatásban dolgozókat is, akik a szakok kidolgozásakor nem véletlenül ragaszkodtak az Európa felé nyitást jelentő nyelvvizsga-követelményekhez?

- tették hozzá közleményükben.

Z. Kárpát Dániel: 300 ezres nettó átlagfizetés? Hol?

Ahogy azt korábban megírtuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint A teljes munkaidős foglalkoztatottak bruttó keresete tavaly novemberben 438 200 forint volt, míg a kedvezmények nélkül számított nettó fizetés 291 400, a kedvezményeket is figyelembe véve 300 200 forint volt.