Ausztriában tárgyalni kezdenek a korlátozások lazításáról

Ausztriában tárgyalni kezdenek a korlátozások lazításáról

A járványügyi korlátozások enyhítéséről kezdett tárgyalásokat az osztrák kormány szakértőkkel, az ellenzék képviselőivel és a tartományi vezetőkkel hétfőn – írja az MTI.

Értesülések szerint a korlátozások tervezett feloldása keretében a többi között újraindulna a tantermi oktatás és a kereskedelem egy része, illetve ismét kinyithatnának a fodrászszalonok is.

Szigorításokra lehet számítani viszont a beutazások tekintetében olyan országok esetében, ahol különösen magas a fertőzöttek száma. A többi között ilyen országként merült fel Portugália. A határon át ingázók esetében pedig kötelező koronavírus-tesztet írhatnak elő.

Pamela Rendi-Wagner, az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke az ORF közszolgálati televíziónak ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a kormány még nem kötelezte el magát a lazítások mellett.

Sebastian Kurz néppárti kancellár ugyanis világossá tette, hogy az enyhítések esetén a fertőzöttek számának újbóli emelkedésével kell számolni.

Norbert Hofer, az ugyancsak ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője pedig aggodalmát fejezte ki, hogy a szakértők jelentése szerint a koronavírus dél-afrikai, illetve brazíliai mutációi esetében a jelenlegi oltóanyagok csak korlátozottan hatásosak. Az FPÖ vezetője az APA-nak adott nyilatkozatában azonban kiállt a lazítások mellett, de párhuzamosan szigorú kísérő intézkedéseket sürgetett, így például FFP2-maszkok viselését az üzletekben.

Bécsben a tüntetési tilalom ellenére vasárnap ezrek tiltakoztak a járványügyi intézkedések ellen. A megmozdulások olykor erőszakba csaptak át, és számos résztvevő nem tartotta be az egészségügyi óvintézkedéseket. Csaknem 1800 feljelentés érkezett, tizenegy embert előállítottak, a kisebb összetűzésekben pedig öt rendőr könnyebben megsebesült.