Nem volt riasztó, két embert ölt meg a szén-monoxid Szerencsen

Nem volt riasztó, két embert ölt meg a szén-monoxid Szerencsen

Két ember életét vesztette szén-monoxid-mérgezés miatt Szerencsen, a Darvas László utcában – közölte a Katasztrófavédelem.

Tájékoztatásuk szerint a szerencsi tűzoltók gázkoncentráció-mérő készülékkel méréseket végeztek az érintett sorházi lakásban, a mérőműszer az alsó és a felső szinten is magas szén-monoxid-koncentrációt mutatott ki.

Az ingatlanban egy nyílt égésterű gázkazán üzemelt, a lakásban pedig nem volt szén-monoxid-érzékelő.

Télen intenzívebben kell fűteni és jellemzően több meleg vizet használnak az emberek. Ha nyílt égésterű fűtőeszközt vagy vízmelegítőt használunk, akkor mérgező szén-monoxid keletkezhet. Teljesen mindegy, hogy gázzal, fával, brikettel, szénnel, vagy olajjal fűt valaki, amennyiben a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás, akkor ott szén-monoxid keletkezik – hívták fel a figyelmet, hozzátéve: nem elég néha kiszellőztetni azokban a szobákban, ahol ilyen fűtés vagy vízmelegítő működik, különösen a jól záró nyílászárókkal ellátott helyiségekben.

„A megfelelő levegő-utánpótlást elősegíti például a nyílászárókba szerelt résszellőző, illetve az égéstermék-elvezető felülvizsgálata, karbantartása”

A szén-monoxidot sem az emberek, sem az állatok nem képesek érzékelni, ezért mindenképpen tanácsos egy jó minőségű érzékelőt beszerezni otthonra. A közelmúltban frissült a katasztrófavédelem szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos listája.