Visszavezetik az egynapos ellátásokat, 75 ezer ember már mindkét oltását megkapta

Visszavezetik az egynapos ellátásokat, 75 ezer ember már mindkét oltását megkapta

 

Egy nap alatt 187 emberrel szemben kellett maszkviselés elmulasztása miatt intézkedniük a rendőröknek, közülük 152-en közterületen, 6-an tömegközlekedésen, 29-en egyéb helyszínen nem értették meg a járványvédelmi szabályokat. Boltokat, vendéglátóhelyeket nem kellett büntetni, az esti kijárási tilalom megsértésével 314 ember bukott le – derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivőjének tájékoztatásából.

Az elmúlt napon 1048 pozitív tesztet végeztek és 83 újabb halálos áldozattal járt a vírus, Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint ezek kedvező számoknak számítanak.

Felhívta rá a figyelmet, hogy a védőoltás nem feltétlenül véd meg a fertőzéstől, de attól igen, hogy súlyos, akár fatális, azaz halálos kimenete legyen.

Müller közölte, jelenleg 85.313 aktív fertőző személyt tartanak nyilván Magyarországon, közülük 3697 fő van kórházban, ezen belül 269 főt ápolnak intenzív osztályon, lélegeztető gépre kötve.

Az országos tisztifőorvos kijelentette: folyamatosan, és a lehető leggyorsabban beadják az embereknek az országba érkező oltóanyagokat. Rámutatott ugyanakkor arra is, hogy az oltási terveket a vakcinák érkezése alapján olykor módosítaniuk kell. Az átoltottsági arányról elmondta, eddig

75.807 fő van, aki már mindkét oltását megkapta.

Müller Cecília szerint „sokan megkérdezik”, hogy javasolt-e az időseknek a védőoltás. Valójában ezt a kérdést nehéz értelmezni, hiszen közel egy éve másról sincs szó mint erről, mindenesetre megválaszolta: igen, rájuk nézve nagyon veszélyes a vírus, ezért oltani kell őket.

Az orosz Szputnyik V vakcinára kitérve azt mondta, nemrég 2x20 ezer főnek való adag érkezett az országba. Ennek megbízhatóságát bizonyítva példaként hozta a Lancet című neves orvosszakmai lapban megjelent tanulmányt, ami nem csak 90 százalék feletti hatékonyságot állapított meg vele kapcsolatban, hanem azt is, hogy biztonságos.

Müller erre felfűzve beszélt arról is, hogy egyre több ország érdeklődik az orosz és kínai vakcinák iránt, mert az uniós ellátás nem elegendő mértékű.

Bejelentette, hogy a szájsebészet és a fül-orr-gégészet kivételével visszavezetik az egynapos ellátásokat. Ehhez egy 72 óránál frissebb negatív PCR-teszt, illetve a beavatkozás napján egy negatív antigén teszt produkálása szükséges.

A vírus variánsairól azt mondta, Magyarországon eddig 22 esetben mutatták ki a brit mutációt, a dél-afrikait és a brazilt azonban még egyszer sem.