Bayer Zsolték örülhetnek, nem lesz szükség trükközésre: a kormány feloldaná a Várnegyed lakásainak privatizációját tiltó határozatot

Bayer Zsolték örülhetnek, nem lesz szükség trükközésre: a kormány feloldaná a Várnegyed lakásainak privatizációját tiltó határozatot

Mint arról korábban beszámoltunk, V. Naszályi Márta polgármester nemrégiben bejelentette, az I. kerületi önkormányzat be fogja perelni a Fidesz 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosát a nem éppen etikus, jogilag is kifogásolható lakásszerzése miatt.

Beperli lakásügye miatt Bayer Zsoltot az I. kerületi önkormányzat

Be fogja perelni Bayer Zsoltot a trükkös lakásszerzése miatt az I. kerületi önkormányzat - jelentette be V. Naszályi Márta polgármester ma online sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, most készült el a jogi szakértői vélemény, ez alapján jogszabályba ütközőnek ítéli a kerület vezetése a Fidesz az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosának lakásügyét, ezért pert indítanak.

Úgy tűnik, a jövőben nem kell majd különböző trükkökhöz folyamodnia annak, aki potom pénzért szeretne lakást vásárolni vagy bérelni a Várban. A Népszava friss cikkében ugyanis azt írja, 

feloldaná a a budavári lakások privatizációját tiltó határozatot a kormány, amivel több mint ezer műemléki ingatlan kerülhetne a piacra, ezek együttes értéke elérheti az 50-100 milliárd forintot

- írja a Népszava.

A budai Várnegyed önkormányzati bérleményei szokásjogi helyzetük és törvényi szabályozásuk miatt is különlegesek. A rendszerváltozás után az állam lehetővé tette a korábban kisajátított, illetve eleve tanácsi bérlakásként felépült ingatlanok eladását. Ennek érdekében átadta a lakásokat az önkormányzatoknak, amelyek néhány év alatt csaknem 800 milliárd forint értékű ingatlant árusítottak ki 137 milliárdért.

Az I. kerületi polgármestere, V. Naszályi Márta a lapnak elmondta: a vételi lehetőség azonban nem vonatkozott minden bérleményre, a műemléképületben lévő lakásokat ugyanis csak a műemléki hatóság hozzájárulásával lehet elidegeníteni.

Ráadásul a Fővárosi Vagyonátadó Bizottság 1994-ben kelt határozata a Várnegyed lakásait az önkormányzat elidegeníthetetlen törzsvagyonának részévé tette.

A döntés a Várban található csaknem 1422 bérleményből 1098 lakást érintett. A kerület korábbi vezetői ezt úgy próbálták kompenzálni, hogy a bérleményeket „örökbérletté” tették, ez tette lehetővé, hogy sokan rendkívül alacsony bérelhessenek itt lakást. Csak egy példa: egy nem kiemelt részen lévő 70 négyzetméteres várbeli lakás havi bérleti díja 22 ezer forint lehet.

A párbeszédes V. Naszályi az önkormányzati választáskor azt ígérte, kezdeményezi, hogy azok is megvehessék bérleményüket, akik korábban nem tehették. Győzelme után neki is látott az új kerületi lakásrendelet előkészítéséhez, csakhogy a tervezetből kiszivárgó részletek azonnal felháborodást keltettek: az érintettek főleg a lakbéremelést nehezményezték, illetve azt, hogy többségük a szociálisból átkerülne a költségelvű kategóriába.

Az érintett bérlők több petíciót indítottak, az ügyet pedig megtámogatta a Fidesz is.

A Népszavának a polgármester elmondta,

"a lakbérek felülvizsgálatát törvény írja elő, amelynek értelmében a költségelvű lakbér mértékét úgy kell megállapítani, hogy a bérbeadó ráfordításai megtérüljenek. Ez az elmúlt években elmaradt, amelynek következményeként a bérlakások fenntartása évi 500 milliós veszteséget jelentett a kerületnek, amit így a kerület közösségének kellett kifizetnie. Az új lakbéreket a ráfordítások alapján kalkulálták ki."

Szerinte ez így is kevesebb, mint amennyit például a csepelieknek kell fizetni.

A lap kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, nem lát okot arra, hogy továbbra is tiltsák a budavári lakások privatizációját. Helyes és sikeres programnak tekintik a rendszerváltás utáni lakásprivatizációt.

V. Naszályi Márta levélben kereste meg a tárcavezetőt, egyeztetést kérve az ügyben, de egyelőre nem kapott választ. A polgármester nem igazán látja, miként lehetne felülírni az 1994-es határozatot, de ha ez mégis megtörténik, akkor sem tartja valószínűnek, hogy a kerület valamennyi „örökbérletű” lakását értékesítsék.

Elmondta, 

a tömeges privatizáció ugyanis nagy arányú lakosságcserét, befektetői körök általi felvásárlást eredményezhetne a budai Várban.