Megkezdődött Netanjahu korrupciós perének érdemi tárgyalása

Megkezdődött Netanjahu korrupciós perének érdemi tárgyalása

Megkezdődött Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök korrupciós perének érdemi tárgyalása Jeruzsálemben, néhány héttel a március 23-i parlamenti választások előtt - számolt be róla a Magyar Távirati Iroda tudósítója.

Újabb halasztási kérelemmel ért véget a per hétfői tárgyalási napja. A kormányfő védelmét ellátó ügyvédek a következő, bizonyítási szakasz 3-4 hónapos elnapolását kérték - a március 23-i parlamenti választások utánra.

A háromtagú bírói grémium elnöknője bejelentette, hogy az ügyvédek már egy évvel ezelőtt átvehették a peranyagot, és a koronavírus-járvány miatt halasztódtak eddig a tárgyalások.

A kérelem ügyében egyelőre nem született döntés. A hétfői tárgyalást is már többszöri halasztás után rendezték meg, előző időpontját januárra tűzték ki, majd az országos zárlat miatt változtatták február 8-ra.

Az izraeli miniszterelnök ellen tavaly nyújtott be a főügyész vádiratot csalás, közhivatallal visszaélés és korrupció vádjával, az első tárgyalási napot tavaly májusban tartották.

Miután hivatalosan tagadta az ellene felhozott vádakat, és megkapta a bírók engedélyét a távozásra, Netanjahu felállt, elköszönt, majd elhagyta a bíróságot, ahol a nap további részében a védelmét ellátó ügyvédek képviselik.

Netanjahu ezúttal egyedül, az általa vezetett Likud párt politikusainak kísérete nélkül érkezett a bíróság épületéhez. Az első, tavalyi tárgyalási napon a 12-es kereskedelmi televízió szakértői szerint többet ártott, mint használt az Izraelben híressé vált fotó, amely alapján többen maffiafőnökhöz hasonlították a politikust, ahogy a Likud politikusaival a háta mögött a bíróságot ostorozta.

A 12-es TV szakértője, Gaj Peleg szerint Netanjahu számára a választási kampány finisében elsősorban a Walla hírportál volt főszerkesztőjének tanúvallomása lehet kellemetlen, amelyben elmondja, miként befolyásolta a Netanjahu család a lap tartalmát. 

Vasárnap Netanjahu két videóüzenetet tett közzé, melyekben azt mondta híveinek, hogy politikai okokból boszorkányüldözést folytatnak ellene, és "aktákat gyártottak" befeketítésére a rendőrségen, majd az ügyészségen.

A bíróságon azonban teljes mértékben tisztelettudóan viselkedett, s szakértők szerint várhatóan továbbra is ez a kettősség jellemzi majd üzeneteit: egyrészt a törvényszéken a teljes normakövetés, másrészt a bíróság falain kívül a jogi eljárás megkérdőjelezése.

Izrael történetében először áll bíróság előtt hivatalban lévő miniszterelnök. Ehud Olmert kormányfőt is törvény elé állították, majd elítélték korrupció vádjával, de ő már a nyomozati szakaszban távozott tisztségéből.