A magyar devizahiteleseket is érintheti a horvát alkotmánybíróság példaértékű döntése

A magyar devizahiteleseket is érintheti a horvát alkotmánybíróság példaértékű döntése

Azt mondta ki a bíróság, hogy a hitelfelvételkor érvényes árfolyamon kell elszámolni, vagyis, ha az árfolyam bármilyen irányban eltér, az a pénzintézetek kockázata

- nyilatkozta a BLIKK-nek Czirmes György jogász annak kapcsán, hogy a horvát alkotmánybíróság kimondta, hiába gyengült a horvát fizetőeszköz a svájci frankhoz képest, a törlesztőrészletek nem emelkedhettek volna a határozat szerint.

Fontos azonban tudni, hogy a bíróság egyedi döntést hozott, azaz minden horvát érintettnek külön kell perelnie, hogy ezt érvényesíthesse.

- tette hozzá Czirmes György.

A horvát döntés magyar vonatkozásával kapcsolatban a jogász felidézte, hogy tavaly nyáron született egy kúriai állásfoglalás, amely kimondta, hogy a bankok a laikus adóssal húsz százalékos árfolyamkülönbségig számolhatnak el, mert ez még benne van az elfogadható kockázatviselésben.

Ez azt jelenti, hogyha valaki például 150 forintos svájcifrank-árfolyamon veszi fel a hitelt, azzal 180 forintos árfolyamig lehet elszámolni, miközben az elszámolási árfolyamot évekkel ezelőtt 265 forintnál rögzítették. Ennek a szabálynak előfeltétele, hogy a szerződés egy része legyen semmis, de ez az esetek többségénél nem lehet akadály, mivel a tájékoztatás nem volt tisztességes

- hívta fel a figyelmet Czirmes György, aki úgy vélte, a Kúria tavalyi döntése több százezer embert érinthet, beleszámítva azokat is, akiknek felmondták szerződésüket, mert nem tudtak teljesíteni.