Vizsgálják Trump szavazatkövetelő telefonhívását

Vizsgálják Trump szavazatkövetelő telefonhívását

Vizsgálatot indított hétfőn Georgia állam választásért felelős főhivatalnoka Donald Trump korábbi elnök szavazatokat követelő január eleji telefonálásának ügyében – adta hírül Walter Jones, a georgiai választási hivatal szóvivője.

A tavalyi elnökválasztás lebonyolításáért Georgiában felelős republikánus párti Brad Raffenspergert a republikánus

Trump január 2-án hívta fel azzal, hogy „találjon” elegendő szavazatot

a novemberi elnökválasztási eredmény megfordítása érdekében. Az egyórás beszélgetés során – az arról készített hangfelvétel tanúsága szerint – Trump „hízelgett, könyörgött és fenyegetőzött”. Raffensperger ellenállt a nyomásnak, és az államot Joe Biden nyerte meg, ahogy az egész elnökválasztást.

Trump odatelefonált Georgiába, hogy találjanak még neki közel 12 ezer szavazatot

Donald Trump amerikai elnök telefonon próbált nyomást gyakorolni Georgia állam legfőbb választási tisztségviselőjére, hogy az "találjon" elegendő szavazatot a novemberi eredmény megfordítása érdekében - derült ki az egyórás beszélgetésről készített hangfelvételből, amelyet elsőként a The Washington Post című napilap tett közzé vasárnap.

A hétfőn kezdett vizsgálat pusztán tényfeltáró és adminisztrációs jellegű, a további jogi lépések a legfőbb ügyészre tartoznak – mondta a szóvivő.

(MTI)