Az offshore-botrányba keveredett fideszes lett a triatlonszövetség elnöke

Az offshore-botrányba keveredett fideszes lett a triatlonszövetség elnöke

A 2018-as országgyűlési választások előtt offshore számlával lebukott Szabó Zsolt hatvani fideszes országgyűlési képviselő lett a Magyar Triatlon Szövetség elnöke – számol be a 444. Az akkor még független Magyar Nemzet leplezte le, hogy a fideszes politikus és felesége a Belize-ben bejegyzett Joy World Enterprise Limited nevű offshore cég igazgatója, ennek a vállalkozásnak a számláján pedig több mint 4,8 millió dollár, azaz 1,2 milliárd forint volt. A politikus tagadott, de a HVG arra emlékeztet, a nyáron Polt Péter elismerte,

az ügyben határidő nélküli nyomozás folyik nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt.

Belize népszerű offshore célpont, a Hundub nevű közösségimédia-platform eltűnt, ismeretlen tulajdonosi szerkezetű résztulajdonosa is ide van bejegyezve.

A 444 azt is írja, a szövetség elnökségi tagja, Zelcsényi Miklós két napja – azóta nem elérhető – Facebook-posztjában gyakorlatilag letette a garast Szabó mellett. A bejegyzésben a portál állítása szerint Zelcsényi így fogalmazott:

Nem kell messze visszatekinteni a történelembe, láthattuk, hogy jár egy megnyert de mégis elvesztett főváros. Lehet morogni, sarat dobálni és felháborodni, de ha azt szeretnénk, hogy ne csak jó szándék és megújulás legyen hanem pénz is a célokra akkor nem kérdés, hogy kit kell elnöknek megszavazni.

Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó, a Jobbik országgyűlési képviselője tavaly nyáron beszélt arról, sportolókét örül, ha pénz áramlik a sportba, de hogy ennek „mellékhatásaként” megjelentek a kormánypárti politikusok a sportszervezetek mögött, az

már az átkosban sem volt szerethető, s már akkor is ártott a sportnak.

Az olimpikon azt javasolta, képviselő, polgármester és kormánytag ne indulhasson sportszervezet vezetői tisztségéért, mert – mint fogalmazott – rossz az üzenete annak, ha a sportot, a szakmát képviselő embereknek attól tartva kell választaniuk, hogy ha a megválasztott vezető esetleg nem fideszes, akkor az adott vagy beígért támogatások elmaradhatnak.

Steinmetz Ádám: politikus ne lehessen sportvezető!

Ma Magyarországon miért van szükség politikai kapcsolatokra is ahhoz, hogy valaki egy sportszervezet vezetője legyen? Miért nem elég több éves sportolói, sportvezetői múlt? - tette fel a kérdést Steinmetz Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki, a Facebookon közzétett online tájékoztatójában.