Először száll versenybe egyszerre két magyar rendező filmje az Arany Medvéért

Először száll versenybe egyszerre két magyar rendező filmje az Arany Medvéért

Ma hozták nyilvánosságra, hogy Fliegauf Bence Rengeteg - Mindenhol látlak (Rengeteg 2) című alkotása és Nagy Dénes első mozifilmje, a Természetes fény is meghívást kapott a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

A 71 éves fesztivál történetében most először lesz két magyar alkotás világpremierje a versenyben.

Fliegauf Bence legújabb szerzői alkotása hétköznapi életünk, párkapcsolataink lázálom szerű útvesztőjébe kalauzol, ahol a szereplők életük talán legnagyobb titkát próbálják felfejteni: a másik embert. A film különösen aktuális a karantén, a be- és összezártság idején, amikor is láthatatlan feszültségek és félelmek öltenek testet.

A versenyprogramba beválogatott magyar alkotást Fliegauf Bence nemcsak rendezte de írta is, a főbb szerepekben többek között Sodró Eliza, Gubik Ági, Jakab Juli, Végh Zsolt, Balla Eszter, Lénárt István illetve a rendező fia, Fliegauf János látható. A film szinopszisa valódi lelki utazást kínál majd a nézőinek: ahogy egyre mélyebbre és mélyebbre hatolunk a Rengeteg hipnotikus világába, megértjük, hogy lehetetlen eldönteni, kinek van igaza, ki érdemel büntetést, szeretetet, elfogadást, halált vagy felmentést.

A film producerei, Mesterházy Ernő és Mécs Monika előző filmje, Enyedi Ildikó Oscar-jelölt Testről és lélekről című alkotása 2017-ben Berlinben elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Medvét.

De Fliegauf is otthonosan mozog már a Berlinalén, hiszen első filmje, a Rengeteg 2003-ban a filmfesztiválon elnyerte a legjobb első film díját. Második alkotása, a Dealer 2004-ben szintén hazavihette a Berliner Zietung díját. Harmadik filmje, a Tejút 2007-ben megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot, a Csak a szél című alkotását – melynek producerei szintén Mesterházy Ernő és Mécs Monika voltak - pedig 2012-ben a Berlini Filmfesztiválon három fontos díjjal ismerték el: neki ítélték a Zsűri Nagydíját, az Amnesty International Film Díjat és a Peace Film Award-ot.

Závada Pál regényfeldolgozása is meghívást ért

A Természetes fény Nemzeti Filmintézet támogatásával készült magyar-lett-francia-német koprodukció Závada Pál regénye nyomán készült. A Nagy Dénes rendezte projekt cselekménye a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István, egy magyar földműves, szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára. A járványhelyzet lecsengését követően, a mozik nyitásával tavasz környékén idehaza is megtekinthető lesz a nagyvásznakon Nagy rendezése.

A koronavírus-világjárvány miatt a 71. Berlini Filmfesztivált február helyett júniusban tartják meg.