Nem Magyarország: soron kívül beoltották, lemondott

Nem Magyarország: soron kívül beoltották, lemondott

Lemondott tisztségéről vasárnap a perui külügyminiszter, Elizabeth Astete, miután elismerte, hogy januárban soron kívül beoltották a koronavírus ellen. A volt egészségügyi miniszter után ő a perui kormány második minisztere, aki e botrány kapcsán távozik posztjáról.

Francisco Sagasti, az ideiglenes államfő a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy megkapta Astete lemondását, és elfogadta. Magyarázatképpen hozzáfűzte, a miniszter lemondása azzal áll összefüggésben, hogy

olyan vakcinával oltották be, amelyet a járvánnyal foglalkozó kutatócsoport számára tartottak fenn vizsgálati célokra.

A latin-amerikai országban két nappal korábban Oscar Ugarte személyében beiktatták Peru ötödik egészségügyi miniszterét a koronavírus-járvány tavaly év eleji kitörése óta. Ugarte elődje, Pilar Mazzetti pénteken mondott le tisztségéről egy oltási botrány nyomán. Értesülések szerint azért távozott, mert Martín Vizcarra korrupcióval vádolt elnök titokban beadatta magának a kínai oltást néhány nappal azelőtt, hogy november 10-én a perui parlament alkotmányos vádeljárás keretében megszavazta elmozdítását hivatalából. Akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban.

Vizcarra azzal védekezett, hogy

bátor döntést hozott,

és a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm oltásának tesztelését.

A 32 milliós országban eddig 1 220 748 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 43 255-en hunytak el a betegségben. A kórházakban rekordszámú, több mint 14 100 beteget kezelnek. Az oltási kampány kedden kezdődött, miután megérkezett a kínai Sinopharm 300 ezer adag vakcinája.

(MTI)