Novák szerint lehet vitatkozni arról, mit tesznek lehetővé a törvényeik, de a szabály az szabály

Novák szerint lehet vitatkozni arról, mit tesznek lehetővé a törvényeik, de a szabály az szabály

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az Indexnek adott interjút, melyben többek között beszélt a kormány egyik új bejelentéséről, a fiatalok személyijövedelemadó-mentességről is. Elmondta, a projekt azért csak jövőre indul, mert a gazdaság talpra állítása mindig lassú, s folyamatosan kell adni az impulzusokat. Az idei év azonban még csak a feltételek megteremtéséről szól.

Annak kapcsán, hogy a 12 éve változatlan összegű családi pótlék időközben elveszítette a reálértéke 40 százalékát, a megduplázását szorgalmazó, tavasszal indított petíciót pedig 43 ezren írták alá, Novák közölte:

Meggyőzésem szerint nem változott a magyarok többségének elvárása sem, miszerint továbbra is kössük munkához a családtámogatásokat. Az kapjon, aki kiveszi a részét a közös teljesítményből.

S hogyan vélekedik a családokért felelős tárca nélküli miniszter a gyes hároméves intézményéről, amely komoly hátrányba hozza a nőket a munkaerőpiacon?

Nem hiszek abban, amikor ex cathedra kijelentjük, hogy csak az a jó anya, aki három évig otthon marad a gyerekével. Ahogy az ellenkezőjében sem.

Szerinte, ha jól megnézzük, az

ő rendszerünk inkább arra ösztönöz, hogy az édesanya menjen vissza dolgozni. 

Novákot arról is megkérdezték, az elmúlt évek távlatából mi az a projekt, amire nem büszke. Ennek kapcsán a tárca nélküli miniszter úgy fogalmazott,

a családpolitika területén még talál ügyeket, amelyekkel foglalkozni kellene.

Ilyenek a rugalmas munka kultúrájának erősítése, beleértve a távmunkát, a részmunkaidős foglalkoztatást, a csúsztatott munkavégzést vagy az állásmegosztást.

Szó esett az interjúban továbbá az örökbefogadásról is. Például mi igaz abból, miszerint mostantól az ő „személyes kegyén” fog múlni, hogy valaki egyedülálló szülőként fogadhat-e örökbe? A kormányzati felelősséget ugyanis ebben a vonatkozásban miniszterként márciustól 1-től ő látja majd el.

Elsődleges célkitűzéseként említette, hogy az örökbefogadásra váró gyerekek számát a lehető legkisebbre csökkentsék, továbbá tervük között szerepel egyenként megvizsgálni, miért nem találnak örökbefogadó szülőt az adott gyermeknek. Ennek kapcsán egyelőre az alapállítása az: azért, mert

az örökbefogadásra jelentkezők igényei nem feltétlenül találkoznak a realitásokkal.

A jelenlegi szabályozás alapján egyébként annak a gyermeke nem örökbe adható, aki vér szerinti szülőként eleget tesz az úgynevezett kapcsolattartási kötelezettségének: azaz havi egy alkalommal hajlandó egy órára találkozni a gyerekével.

Novák kifejtette, egyetért abban, miszerint a lehető legszigorúbban kell eljárni, ha valaki gyakorlatilag már lemondott a gyerekéről, ezt pedig csak formálisan nem tette meg.

Minden gyermek legfőbb érdeke az lenne, hogy a vér szerinti szülei neveljék fel szeretetben, ám ez sajnos nem mindig sikerül. Viszont, ha már így alakult, mielőbb jussunk el oda, hogy a gyermek örökbe fogadó szülőkhöz kerülhessen.

A Család az család kampány is szóba került. Ennek kapcsán Novák a 2009-es, élettársakról szóló törvényt idézte, azaz: a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe.

Ennek ellenére vannak, akik jogi kiskapukat keresve megpróbálták, próbálják kijátszani a szabályozást. Lehet vitatkozni arról, hogy mi mindent, illetve mit nem tesznek lehetővé a törvényeink, azonban jelenleg a szabály az szabály, és mi ezt tartjuk be. Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között, és mi eszerint állunk a kérdéshez.

Novák ismertette továbbá, egy évben nagyságrendileg ezer örökbefogadás történik, ebből 70 alkalommal egyedülálló szülőknél. Hangsúlyozta, ők elsősorban azt szeretnénk, ha van olyan házaspár, akik készek örökbe fogadni azt a gyermeket, ők elsőbbséget élvezzenek.

Hiába telepítenek minden jogkört adott miniszterhez a közigazgatásban, a nap végén a konkrét örökbefogadási ügyekben továbbra is a szakemberek hozzák meg a döntéseket. Ha egy gyermek érdeke, hogy őt egyedülálló szülő fogadhassa örökbe, már most megígérhetem, hogy ez nem rajtam fog múlni. A gyerekeket a mindenkori legjobb helyre, legnagyobb biztonságba szeretnénk juttatni, nekem pedig meggyőződésem, hogy egy egyedülálló szülő is csodálatos szülője lehet egy gyermeknek

– ígérte az örökbefogadás kapcsán Novák Katalin.

A tartásdíjról a tárca nélküli miniszter közölte,

tud róla, hogy az elvált családokban a tartásdíj kérdése valós probléma.

Ennek érdekében kezdték el nemrég Varga Judittal közösen kidolgozni, miként tudják segíteni azokat az egyedülálló szülőket, akikhez nem jut el időben a gyermekeiket jogosan megillető tartásdíj. Igyekeznek szigorítani a szabályozást e téren.

Novák beszélt a családon belül erőszakról is, melynek kapcsán kifejtette, úgy döntött, nem vesz részt – mint fogalmaz – a parttalan politikai csatározásban.

Bizonyos baloldali politikusok rengeteget ártanak az ügynek azzal, hogy minden egyes alkalommal elmondják, hogy az állam magukra hagyja az áldozatokat, nincs segítség, nem történt semmi ezen a téren. Lehet és kell is kritizálni a kormányt, ám ez a kifogás pont nem jogos. Ráadásul azt üzeni az áldozatoknak, hogy felesleges segítséget kérniük.

Mindezek fényében ő inkább a háttérben dolgozik. És mi a helyzet a Mennyire lehet sikeres egy nő? című animációs videóval?

Volt benne egy félreérthető mondat, félre is értették, sőt tudatosan félremagyarázták. Ami inkább meglepett, hogy milyen bántóan személyeskedő lett a támadásoknak a jellege

– mondta Novák hozzátéve, amióta politikus, emlékei szerint senkire semmi sértőt nem mondott az illető személyére vonatkozóan. A videót érintő tartalmi kifogások kapcsán pedig közölte, 

mutasson bárki egyetlen olyan döntést az elmúlt tíz évből, amelyik azt támasztja alá, hogy én nem azért küzdök, hogy egy nőnek ugyanolyan lehetőségei legyenek, mint egy hozzá hasonló adottságokkal rendelkező férfinak. Természetesen továbbra is ezért dolgozom, azt pedig bízzuk a nőkre, hogy akarnak-e versenyezni, s ha igen, mikor és kivel.