IDEA: Elégségesre értékelték Orbán Viktor válságkezelését, még a kormánypárti szavazóknál is rontott a Fidesz

IDEA: Elégségesre értékelték Orbán Viktor válságkezelését, még a kormánypárti szavazóknál is rontott a Fidesz

A 24.hu tette közzé az IDEA Intézet reprezentatív közvélemény-kutatását az Orbán-kormány járvány- és válságkezelő intézkedéseiről. A válaszadók 8-8 szempont alapján osztályozhattak az iskolai értékelés szerinti egyestől, ötösig.

A nyolc szempont az egészségügy, a munkahelyvédelem, az oktatás, a szociális támogatás, az idősellátás, a gazdaságfejlesztés, együttműködés az önkormányzatokkal és az átlagos elégedettség a kormányzati válságkezeléssel.

A kormányzati válságkezelés megítélése függetlenül a tavaszi vagy az őszi/téli időszaktól - pártos elfogultság alapján osztotta meg a választókat.

Az eredmény alapján a kormány válságkezelése összességében stabil kettest (2,4 átlagpont) kapott. A fideszesek jóra (4,1), az ismeretlen pártpreferenciájúak 2-es alára (1,8) értékelték, az ellenzékiek megbuktatták (1,4) a kormányt (1,4). Utóbbiak a legrosszabb értékelést (2,3) a szociális támogatásokért, a legjobbat (2,6–2,6) az oktatásért és az idősellátásért adták.

Az IDEA Intézet reprezentatív felmérése összességében azt mutatja, hogy a két időszak minden területét értékelve a kormány tábora 81 százalékától kapott jeles vagy jó értékelést, az ellenzékiek 61 százaléka elégtelenre, 27 százaléka elégségesre értékelte. A stabil kettes azt jelzi, hogy a többség inkább elégedetlen. 38 százalék 1-est, 17 százalék 2-est adott az Orbán-kormány koronavírus-járvány két hulláma alatti járványügyi-, és válságkezelő intézkedéseire.