A hétvégi oltás kompenzációjára számítanak a háziorvosok

A hétvégi oltás kompenzációjára számítanak a háziorvosok

Persze az ember szívesebben megy, ha tudja, hogy a vállonveregetésen kívül máshogy is díjazzák a hétvégi oltást

- fogalmazott a 168.hu-nak Jelinek Benjámin háziorvos, miután a Fővárosi Kormányhivatal szerdán levélben kérdezte a háziorvosokat arról, hogy hétvégén is vállalnák-e a koronavírus elleni oltások beadását.

A Telex birtokába került dokumentum tanúsága szerint a tömeges oltási szakaszban „a hétvégi napokon is szükséges az oltások beadásának biztosítása”, ennek lebonyolításához pedig „elengedhetetlen a háziorvosok elkötelezett munkája”.

Arról viszont nem szól a levél, hogy a háziorvosoknak mennyi pluszmunkát kellene vállalniuk, illetve hogy azért jár-e nekik pluszpénz.

Jelinek Benjámin háziorvos hangsúlyozta, kötelességének érzi, hogy vállalja az oltással járó többletterheket, illetve a hétvégi pluszmunkát. Akkor is így lenne ez, ha semmiféle pluszjavadalmazással, ellentételezéssel nem jár az oltási munka. Ugyanakkor számít az ezzel járó többlet munka, illetve a költségek kompenzálására is.

Erre az online lap szerint lehet esély. A Háziorvosok Online Szervezetének hétfői fórumán a körorvosok a pluszmunka kifizetését kérik a döntéshozóktól. Arról, hogy mekkora ellentételezésről lehet szó, egyelőre nem lehet tudni, de a vakcina beadása, valamint az ahhoz kapcsolódó adminisztráció jelentős terheket ró a háziorvosokra, főleg az idősebbekre, de Jelinek Benjámin inkább  megoldandó kihívásként értékeli a helyzetet.

Mindenki végzi a dolgát. Egyébként is: ki oltson, ha nem mi

- kérdi a háziorvos hozzá téve, hogy eddig csak a Moderna és az AstraZeneca vakcinájával oltott, de többeket küldött már oltópontra, hogy ott vegyék fel a Pfizer és a Szputnyik oltóanyagát. Mint fogalmazott,  egyiket sem övezte különösebb ellenállás a páciensek részéről.  

A szükséges eszközökkel történő ellátás a lapnak nyilatkozó háziorvos elmondása szerint eddig zökkenőmentesen zajlott. A vakcinákat tartalmazó ampullákat, a fecskendőket és a dokumentációhoz szükséges nyilatkozatokat a kormányhivatal munkatársa vitte ki neki. Mivel eddig csak a rendelési időn kívül, összesen tíz betegének tudta beadni a fejenkénti két-két vakcinadózist, és a többi páciensre szánható idő sem csökkent. 

De ha napi ötven embert kell beoltani, akkor ez az út persze nem járható

- tette hozzá Jelinek Benjámin a háziorvos.